Minister moet beslissen over vernieuwde aanvraag gascentrale

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant heeft geen consensus bereikt over de vernieuwde aanvraag van Engie voor de vergunning van een gascentrale in Vilvoorde. De uiteindelijke beslissing zal hierdoor genomen moeten worden door de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Er waren positieve adviezen van verschillende instanties over de nieuwe aanvraag. Maar een aantal gedeputeerden hebben twijfels bij de technische onderbouwing van sommige adviezen. “Na afweging van de argumenten pro en contra vond de deputatie geen overeenstemming over dit dossier, met een staking van stemmen tot gevolg”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. Gedeputeerden Ann Schevenels en Tom Dehaene stemden voor, gedeputeerden Bart Nevens en Gunther Coppens stemden tegen.

Volgens de wetgeving over de omgevingsvergunningen komt een staking van stemmen overeen met een weigering van de vergunningsaanvraag. Tegen deze weigering kan beroep worden aangetekend bij de Vlaamse Regering.

Na indiening van het beroep heeft de Vlaamse administratie 30 dagen om het beroepsschrift volledig en ontvankelijk te verklaren. Daarna heeft de Vlaamse minister 120 dagen om een beslissing te nemen.

Actiegroep ‘Leefbare Noordrand’ laat weten dat ze opgelucht is met de nieuwe weigering al begrijpt ze niet waarom hierover geen consensus bestaat binnen de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. “Heel wat buurtbewoners blijven ongerust”, zegt woordvoerder Bart Leeman. “Als één van de dichtstbevolkte regio’s van het land en met Vilvoorde als snelstgroeiende stad van Vlaanderen, hebben de inwoners net nood aan meer ruimte om tot rust te komen en niet aan een nieuwe fossiele gascentrale die de leefbaarheid en de natuur verder verstoren.”

‘Leefbare Noordrand’ roept Engie-Electrabel op ‘om werk te maken van betaalbare en propere energie’. “De site in Vilvoorde is ideaal gelegen voor een project van windenergie.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise