Bonte beveelt ontruiming en sloop van zeven gekraakte panden: “Oplossing nodig voor Moldavische vluchtelingen”

Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) beveelt de ontruiming en directe sloop van zeven leegstaande panden aan de Schaarbeeklei. “Een 50-tal Moldavische vluchtelingen, waaronder baby’s en kinderen, en een hoogzwangere vrouw, leven er in erbarmelijke, ongezonde en zeer onveilige omstandigheden.” Bonte dringt aan op opvang door Fedasil.

Het gaat om een huizenrij van een zevental leegstaande panden vlakbij de oude Renault-fabriek. Vroeger waren er onder meer de cafés ‘Monico’ en ‘Le Sintatra’ gevestigd. De panden zijn eigendom van de Vlaamse Waterweg en zouden volgens Bonte al vijf jaar geleden gesloopt moeten geweest zijn. Maar nu hebben Moldavische vluchtelingen er dus een onderkomen gezocht. “Het is geleidelijk aan begonnen na het uitbreken van de oorlog”, zegt Bonte. “Op 3 maart werd de aanwezigheid van zeven mensen vastgesteld en nu zijn het er al vijftig. Het is bekend gegeven dat men mekaar probeert te helpen maar ik kan dit niet verder toelaten.”

De vluchtelingen wonen er volgens hem dan ook in zeer gevaarlijke omstandigheden. “Die bouwvallige panden staan niet voor niets op de slooplijst. Er is geen water en geen gas. Ze zitten daar dus te stoken terwijl er baby’s, kinderen en hoogzwangere vrouwen bij zijn. Ik heb hen proberen te overtuigen om te vertrekken maar dat gaat niet. Die mensen zijn ten einde raad. Ze zijn ook op de vlucht voor de oorlog. Het is een klein landje met 2,3 miljoen inwoners dat wel eens als volgende aan de beurt zou kunnen zijn als Poetin even zot blijft en dat ook overspoeld is met vluchtelingen. Zij hebben evenzeer schrik want die bombardementen zijn ook voor hen heel dichtbij.”

“Deze mensen zijn op de vlucht voor de oorlog maar kunnen en mogen niet verder worden geholpen door het lokale bestuur”, vervolgt Bonte. “Zij beschikken immers niet over het specifieke statuut dat wordt toegekend aan Oekraïense vluchtelingen. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij die ook voor diezelfde gruwel op de vlucht zijn, hier moeten schuilen in mensonwaardige en levensgevaarlijke omstandigheden. De snelle toename van het aantal vluchtelingen in deze krotten illustreert hoe acuut en dichtbij de effecten van de oorlog zijn. Het is frustrerend dat niettegenstaande de grote solidariteit die Vlaanderen toont we als stad niets kunnen en mogen doen voor deze groep mensen op de dool.”

Bonte dringt aan op een kordate en humanitaire opvang door Fedasil en wil, indien wettelijk mogelijk, de Moldavische vluchtelingen begeleiden naar de nieuwe opvangstructuur in het Ariannegebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe of naar het Klein Kasteeltje. “Het laatste wat je wil, is mensen op straat zetten. Maar het is daar gewoon te gevaarlijk.”

Het zou volgens Bonte een kwestie van dagen moeten zijn voor er actie wordt ondernomen. “Het is aan de Vlaamse Waterweg om dat bevel te respecteren. Mijn eerste zorg gaat echter uit naar die mensen. Ik dring aan bij de federale overheid dat zij op een menselijke manier worden verder geholpen worden met in eerste instantie tijdelijke opvang. Daarna moeten men maar verder beslissen over hun lot.”

Foto: Google Maps

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise