Vijftigtal actievoerders wandelen en fietsen tegen nieuwe gascentrale

Een vijftigtal mensen heeft zaterdag deelgenomen aan een fiets- en wandeltocht om te protesteren tegen de komst van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Ze vertrokken vanuit diverse plekken in Zemst om uiteindelijk samen te komen vlakbij de site. Daar werden nog een aantal speeches gegeven en konden de actievoerders zich opwarmen met een drankje.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde zoals bekend eerder een vergunning voor die fameuze nieuwe ‘fossiele’ centrale van 850 megawatt (MW). Energiebedrijf Engie Electrabel kondigde echter al snel aan een nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen en heeft dat intussen ook gedaan.

De actiegroepen Tegengas en Leefbare Noordrand verzetten zich daartegen. “Deze centrale gaat tot 2.400.000 ton CO2 per jaar uitstoten, zeventien keer zoveel als de jaarlijkse uitstoot van de stad Vilvoorde”, klinkt het bij Tegengas. “En dat terwijl de stad zich tot doel heeft gesteld om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn en 40 procent minder CO2 uit te stoten tegen 2030. Het terrein waar de nieuwe centrale gebouwd zou worden is nu een stuk ruige natuur met bomen van meer dan twintig jaar oud en beschermde soorten. Er is de ambitie om dit gebied te ontwikkelen voor natuur en recreatie (Ruimtelijk Uitvoeringsplan Asiat-Darse), maar dit staat op het spel door de komst van deze nieuwe industriële megacentrale.”

Volgens de actiegroepen zal de centrale ook fijnstof en stikstofoxide uitstoten, wat een impact zal hebben op de gezondheid van omwonenden en het milieu tot ver buiten de stadsgrenzen. Het is dan ook in die optiek dat de protesttocht in Zemst van start ging en men via Eppegem naar Vilvoorde fietste en wandelde. “We volgen daarmee het virtuele traject van de vervuiling.”

“We willen de mensen er echt van bewust maken hoe ver die vervuiling zal reiken”, zegt Bart Leeman van Leefbare Noordrand. “Met deze tocht willen we een signaal geven aan onze bestuurders dat deze bezorgdheid leeft, op een moment dat Engie Electrabel achter de schermen lobbyt bij de gemeentebesturen.”

De actiegroepen vinden dat een nieuwe fossiele gascentrale bouwen op dit moment een foute keuze is: “Engie Electrabel zou vandaag volop moeten inzetten op hernieuwbare energie, in plaats van op fossiel. Wij willen niet de komende 25 jaar opgezadeld zitten met vervuilende fossiele industrie in onze achtertuin.”

Het openbaar onderzoek naar aanleiding van de nieuwe vergunningsaanvraag loopt tot 24 februari.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise