Sluikstorter veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en zware boete

Een man uit Vilvoorde is voor het achterlaten van een sluikstort in de Brembosstraat in Perk veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van zes maanden en een boete en schadevergoeding die in de duizenden euro’s loopt. Volgens directeur Jan Buysse van intercommunale Interza en Incovo gaat het om een lid van een criminele bende die onder meer grote hoeveelheden bouwafval achterliet op diverse plaatsen.

De vaststelling van het sluikstort door de politie dateert van 22 februari jongstleden. Bij de opruiming van dit stort heeft intercommunale Interza een aanwijzing gevonden naar een verdachte waarmee we aan de slag konden”, zegt commissaris Dirk Versonnen van politiezone KASTZE (Kampenhout/Steenokkerzeel/ Zemst). “Dit leidde tot identificatie van deze verdachte uit Vilvoorde met nu dus deze veroordeling tot gevolg.”

“Die man is correctioneel veroordeeld, eerst voorwaardelijk en daarna ook effectief”, weet directeur Jan Buysse van Interza en Incovo. “Hij moet los van de penale boetes ook een schadevergoeding betalen aan Interza én Incovo want hij was actief langs de twee kanten van de E19. Dat gaat over duizenden euro’s. De gerechtsdeurwaarder is al op hem afgestuurd. De sluikstorter maakte eigenlijk deel uit van een criminele bende die verschillende sluikstorten op hun actief hadden zowel in Perk als in Peutie. Al die kosten samen, dat loopt op. Als zoiets naar de correctionele rechtbank dan is het ook niet voor een zakje naast de vuilbak.”

Er zijn in hetzelfde dossier al meerdere rechtszaken aangespannen volgens Buysse. “We hebben in overleg met onze advocaat systematisch volgehouden. Dit was een eerste veroordeling. Maar er waren nog sluikstorten. Het parket is heel consequent geweest en heeft vaststelling na vaststelling telkens opnieuw voor de correctionele rechtbank gebracht. Dat gebeurt zelden als het om sluikstorten gaat, normaal worden die beteugeld met GAS-boetes. Hier ging het echter om ‘criminele’ feiten. Dan heb ik het zowel over de omvang van de sluikstorten maar ook over andere zogenaamde economische misdrijven waaraan de bende zich schuldig maakte.”

Het ging over bouwafval, zowel van productie als afbraakwerken, dat op diverse plekken werd achtergelaten. “Maar soms troffen we zelfs ganse Franse broden aan. Ze hadden een aantal plekken waar personeel woonde en hun afval werd er gemakshalve bij gekieperd. Ook de andere bendeleden zijn al veroordeeld.”

De vaststellingen zijn onder andere via sluikstortcamera’s gebeurd. “Maar ook op andere manieren. Daar kan ik niet in detail over treden De mensen moeten echter weten dat de pakkans elk jaar groter wordt. Wij worden ook slimmer en slimmer. Wij hebben meer middelen om te weten waar we sluikstorters kunnen vinden en op welke manier. De resultaten zijn goed. Het aantal sluikstorten gaat naar beneden. We gaan onze keukenrecepten echter niet op straat gooien. Waar er nu nog structureel sluikstorten zijn; daar zijn wij bezig.”

Het parket Halle-Vilvoorde bevestigt de veroordeling. “Het gaat om zes maand effectieve gevangenisstraf”, zegt woordvoerster Carol Vercarre. “De man was wel niet aanwezig op de zitting. Het betreft dus een veroordeling bij verstek. Hij kan dus nog verzet aantekenen. Daarnaast moet hij ook de schade vergoeden aan de burgerlijke partij, in deze de intercommunale.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise