‘Winters Vilvoorde’ en andere evenementen geschrapt

Het eindejaarsevenement ‘Winters Vilvoorde’ is geschrapt. Er komt dus ook dit jaar geen spiegeltent op de Grote Markt. “We zijn zowel in het onderwijs, zorg als ordehandhaving op een kritiek punt aan het komen”, staaft burgemeester Hans Bonte (Vooruit) de strenge beslissing. Er wordt nog bekeken of de stad alternatieven kan organiseren.

Winters Vilvoorde vindt normaal gezien de volledige maand december en de eerste week van januari plaats. In een spiegeltent op de Grote Markt zijn er dan culturele activiteiten, dansfeesten, optredens en ook een kerstmarkt. Die evenementen worden nu volledig geannuleerd. Ook feesten in de stadsfeestzaal en in andere stedelijke feestzalen worden geschrapt. In De Kruitfabriek worden de ‘after work’-events en het oudejaarsfeest afgeblazen. Een uitzondering wordt gemaakt voor het cultureel centrum Het Bolwerk, maar daar wordt bovenop het Covid Safe Ticket en het mondmasker ook een extra afstandsregel gehandhaafd. Dat komt erop neer dat er een minder aantal plaatsen beschikbaar zal zijn in de zaal.

“Het is een moeilijke beslissing, maar de coronabesmettingen nemen halsoverkop toe”, zegt burgemeester Bonte. “Er zijn steden die nog veel hogere cijfers hebben maar het heeft vooral te maken met het feit dat we voelen dat we in het onderwijs op een kritiek punt komen, onder meer door personeel dat preventief in quarantaine moet. Wat de eerstelijnszorg betreft kreunen de huisartsen onder het werk. Daarnaast liggen de ziekenhuisbedden goed vol en ook het fenomeen van het uitvallend zorgpersoneel is hier zeer acuut aanwezig. Een derde luik situeert zich bij onze ordehandhaving. Er zijn momenteel 15 afwezigen in de politiezone, waarvan acht direct coronagerelateerd. De rest is nog onduidelijk. Ik geef toe dat het bittere vooruitzichten zijn de komende weken maar we kunnen niet anders dan kordaat zijn omdat we op die essentiële domeinen op een kritiek punt aan het komen zijn. Het Overlegcomité riep op om sociale contacten zo veel mogelijk te beperken: dat passen we in de strengst mogelijke zin toe.”

Sportactiviteiten kunnen wel nog steeds plaatsvinden in Vilvoorde, zoals ook de federale regels het toelaten, al geeft de stad de voorkeur aan buitenactiviteiten. Op de wekelijkse woensdag- en zaterdagmarkt op de Franklin Rooseveltlaan is het voortaan verplicht een mondmasker te dragen. De aankomst van de Sint zaterdag aan de Steenkaai komt niet in het gedrang, weliswaar met de nodige veiligheidsmaatregelen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise