Geen vergunning voor nieuwe gascentrale

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil geen vergunning verlenen voor een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Producent Electrabel wou met de stoom- en gascentrale een oudere installatie vervangen.

De benodigde omgevingsvergunning stuitte eerder al op verzet en ook een beroepsprocedure eindigt dus met een negatief advies. Vooral de uitstoot van 107.000 kg ammoniak is een probleem voor de Vlaamse regering. Demir bevestigde daarmee de eerdere weigering van de deputatie van Vlaams-Brabant.

Actiegroepen Tegengas en Leefbare Noordrand reageren opgetogen op de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om geen vergunning te verlenen voor bouw van een gascentrale in Vilvoorde. “Minister Demir heeft de enige juiste beslissing genomen. We zijn verheugd dat ook in Vlaanderen het besef is gekomen dat we moeten afkicken van onze fossiele verslaving die onze planeet en gezondheid bedreigt”, aldus het actiecomité Leefbare Noordrand.

Het dossier is erg politiek geladen want de federale regering rekent op de gascentrales om de kernuitstap in 2025 mogelijk te maken. Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) spreekt dan ook van ‘een politieke en geen inhoudelijke beslissing’ van Demir. “Ik ben niet verrast. De minister is duidelijk slimmer dan haar eigen adviesinstanties. Zo creëer je een grote rechtsonzekerheid naar investeerders en energievoorziening toe. Niemand is vragende partij om nog te investeren in fossiele centrales. Alleen is het in dit geval wel een noodzakelijk kwaad om de transitie te maken naar duurzame energie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise