Bouw ‘vliegende’ fiets- en voetgangersbrug start: grote hinder verwacht aan op- en afrittencomplex Koningslo

Er wordt vanaf vrijdag 19 november grote hinder verwacht aan op- en afrittencomplex 6 in Koningslo-Vilvoorde. Daar start de bouw van een ‘vliegende’ fiets- en voetgangersbrug. De afrit van de binnenring wordt daartoe gedurende ruim 3 weken afgesloten voor verkeer.

De Werkvennootschap startte in mei dit jaar met de herinrichting van het op- en afrittencomplex van de R0 aan de Medialaan en de Tyraslaan. “Met dit project verhoogt de veiligheid voor de actieve weggebruiker en krijgt gemotoriseerd verkeer een beter leesbare en vlottere afwikkeling dankzij een compactere en lichtengeregelde weginfrastructuur”, zegt woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap.

De eerste fase van de vernieuwing van het op- en afrittencomplex is bijna klaar. “Daarbij werd de hele oostelijke helft van de N209 onder de Ring heraangelegd. Op vrijdag 19 november verhuist de werfzone naar de andere zijde. Daar start meteen de bouw van een ‘vliegende’ fiets- en voetgangersbrug. De afrit van de binnenring – verkeer vanuit Groot-Bijgaarden – moet hiervoor ruim drie weken dicht.

De Werkvennootschap waarschuwt voor bijkomende verkeershinder. In die periode wordt deze afrit van de binnenring heraangelegd en aangesloten op de vernieuwde Tyraslaan (N209). Verkeer moet doorrijden naar de E19 en afrit 12 “Vilvoorde – Zaventem Cargo” nemen om via de Luchthavenlaan terug de E19 naar de Ring op te rijden. Zo kan verkeer via de buitenring opnieuw complex 6 bereiken en deze afrit gebruiken.

“De nieuwe Tyraslaan ligt veel lager en schoof op tot tegen het oostelijke landhoofd van de brug van de R0. Zo hebben we plaats om centraal onder de brug, tussen de twee middelste rijen brugpijlers, een fietssnelweg te bouwen die zowel over de afrit van de binnenring als over de oprit naar de buitenring zweeft. Volgende week start het afgraven van de afrit om deze te verdiepen en te verlengen. Wie gewend is deze afrit te gebruiken, zal gedurende drie weken moeten omrijden.”

De omleiding zorgt voor extra druk op de afrit van de buitenring waar het nu al vaak aanschuiven is om de Medialaan op te rijden. Om filevorming op de rijstroken van de Ring te beperken en gevaarlijke situaties te vermijden, wordt deze afrit tijdelijk verlengd. Op de Tyraslaan en Medialaan wordt eveneens extra hinder verwacht omdat ook de oprit naar de buitenring wordt aangepast. Deze blijft wel bereikbaar, maar krijgt een andere toegang via een tijdelijk lus vanaf de Medialaan.

Als de werken achter de rug zijn – in de zomer van 2022 – zal je via de ‘vliegende’ fiets- en voetgangersbrug de op- en afrit letterlijk over kunnen trappen of stappen. Door de weginfrastructuur onder de brug compacter te maken, komt bovendien ruimte vrij voor groenverbindingen. “Zo komt er een ecopassage waarlangs dieren hun biotopen aan beide kanten van de Ring veilig kunnen bereiken. De volledige herinrichting brengt meteen verandering in de onveilige en onoverzichtelijke verkeerssituaties aan het complex, vooral ter hoogte van de op- en afritten van de Ring waar het voor fietsers onveilig was”, aldus nog Struyf.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise