Uitgegraven boomwortels op Rooseveltplein baren Natuurpunt zorgen

Natuurpunt maakt zich zorgen over de platanen op het Rooseveltplein. Bij de graafwerken die aan de grootscheepse herinrichting te pas komen, zijn ook enkele grote wortels uitgegraven. “ “We hopen dat binnen het jaar de bomen niet afsterven of omvallen.

“We kunnen dit enkel vaststellen en melden”, zucht Ivo Janssens, voorzitter van Natuurpunt MaViSt (Machelen, Vilvoorde, Steenokkerzeel). “Als je zo’n grote stukken wortel verwijderd van de bomen zijn ze meer dan waarschijnlijk hun stevigheid kwijt met het risico dat ze om zullen vallen of dood zullen gaan. Als de wortels bovendien aan de zuidwest kant van de boom zaten, dan hadden deze de functie van stevigheid en verankering om niet om te waaien. Als er te veel van deze wortels zijn weggekapt, is de kans op omwaaien nog veel groter. Stel dat het wél goed zou gaan dan zal de boom zich proberen te herstellen aan die kant waar de wortels werden verwijderd en zullen er opnieuw en soms nog meer wortels die kant op gaan groeien. Een worteldoek kan eventueel ook ingezet worden om wortels en de straat te scheiden. Maar de boom is dan slim genoeg om rond het systeem te groeien.”

Het vergroten van de boomspiegel zou de centrale vraag moeten zijn volgens Janssens. “Hoeveel plaats willen we geven aan de bomen in de stad?”

Volgens schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open VLD) zal de melding met de nodige aandacht worden behandeld maar is er wel degelijk rekening gehouden met de bomen en hun wortels. “Het gaat hier over platanen, een sterke boomsoort die wel wat kan verdragen, zowel een drastische snoei van takken als een snoei van wortels. Voorafgaandelijk aan de werken werd er een ‘wortelstudie’ uitgevoerd om uit te maken of de geplande werken wel verantwoord zijn ten aanzien van deze bomen. De wortelzone zal op de meeste plaatsen zelfs verbeterd zijn eens de nieuwe aanleg is gerealiseerd. Maar het is goed dat mensen dit mee opvolgen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise