AZ Jan Portaels wordt rookvrij: geen patiënten of bezoekers meer met sigaret aan ingang ziekenhuis

Het AZ Jan Portaels schaart zich achter de rookvrije oproep van 12 Vlaamse ziekenhuizen. In het kader van het project ‘Rookvrije zorg’ worden een aantal maatregelen genomen. Bedoeling is dat er zeker niet meer gerookt wordt aan de ingang of op andere zichtbare plaatsen.

Momenteel bevindt het ‘rookpaviljoen’ voor patiënten en bezoekers zich aan de hoofdingang van het AZ Jan Portaels. “Die zal verplaatst worden naar de uitgang van de campus zodat die niet meer in het zicht van andere patiënten en bezoekers staat”, legt woordvoerster Helena Polfliet van het AZ Jan Portaels. “Ook voor het personeel zal er nog maar één specifieke rookruimte zijn en niet meerdere zoals nu. We willen op termijn evolueren naar een rookvrij ziekenhuis. Dat is ook ergens logisch. 80 procent van de patiënten en bezoekers heeft toch graag dat de rookruimte zich niet aan de ingang van een ziekenhuis bevindt. Dat wordt enigszins als storend ervaren.”

Er zal ook verder nagedacht worden over een aanbod rookstopcursus voor onze medewerkers. “Zij zijn dan ook de ambassadeurs van ons ziekenhuis.”

De beperking van het aantal rookruimtes voor het personeel gaat onmiddellijk in. Het verplaatsen van de rookruimte aan de ingang is voorzien voor het najaar.

Volgens Polfliet is het niet de bedoeling om rokers te stigmatiseren. “We zijn al ver geëvolueerd naar een rookvrije samenleving. Dat wil niet zeggen dat je niet mag roken. Dat is je eigen keuze. Maar er zijn plaatsen en momenten waar dit niet kan. Zoals je bijvoorbeeld niet mag roken in een café of openbaar gebouw zal een ziekenhuis dus rookvrij zijn. Maar we gaan dat gradueel aanpakken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise