Nieuw woonzorgcentrum krijgt als naam ‘Orelia Villa Batavia’

Aan de Oude Mechelsestraat in Strombeek-Bever bouwt Orelia een nieuwe woonzorgcampus. Die zal ‘Orelia Villa Batavia’ heten. Adolf Huylebroeck, resident in Orelia Ascot, stelde de winnende naam voor.

“Omdat een nieuwbouw van een woonzorgcentrum ook een nieuwe naam verdient, hebben we aan onze medewerkers en bewoners gevraagd om een mooie, stijlvolle naam te bedenken”, zegt directeur Grégory Cherpion van Orelia Iris en Ascot. “We kregen meer dan 50 suggesties. Uiteindelijk kozen we voor Villa Batavia. Een naam die je gemakkelijk uitspreekt en die zowel in het Nederlands als in het Frans goed klinkt. Maar ook een naam die teruggrijpt naar het rijke verleden van Strombeek-Bever.”

Adolf Huylebroeck (80), resident in Orelia Ascot, gaat met de prijs lopen. Hij kreeg een mooi horloge voor zijn winnend voorstel. “Ja, ik weet dat nog goed, daar waar het nieuwbouw woonzorgcentrum komt, dat werd vroeger Batavia genoemd”, zegt Adolf. “Daarom dat ik het meteen voorgesteld heb.”

Freddy De Schouwer, lid van het Grimbergs lokaal Monumentencomité, vindt de naam alvast een goede keuze: “Omstreeks 1900 werd in het begin van de Villegas de Clercampstraat (kant Antwerpselaan, op 50 meter van de nieuwbouw) een drankgelegenheid met tuin geopend”, vertelt De Schouwer. “Ze droeg de naam Batavia. Deze naam werd later uitgebreid tot een naam voor de wijk. Autochtone Strombekenaars geboren rond 1950 kennen alleszins de naam nog, want het werd een plaatsaanduiding aan Batavia. Ik heb er ook mijn ouders nog over horen spreken in de jaren 1960-1970.”

De bouwwerken zullen wellicht voor de zomer al starten. Als alles goed gaat, kan het nieuwe woon-zorgcentrum Orelia Villa Batavia eind 2022 plaats bieden aan 82 bewoners van Ascot en Iris.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise