Leerkrachten krijgen vanaf volgende week voorrang in Vilvoorde: “Zitten al door onze vaccinatiereservelijst”

Leerkrachten komen in Vilvoorde en Machelen al op de reservelijst om gaten in de planning van het vaccinatiecentrum Het Bolwerk te vullen. Hierdoor zullen ze vanaf volgende week al druppelsgewijs een spuitje kunnen krijgen. Het gaat om een contingent van zowat 1.300 personeelsleden.

Hiermee gaat Vilvoorde in tegen de Vlaamse richtlijnen want op dit moment krijgt naast het zorgpersoneel in principe geen enkele beroepsgroep voorrang. De beslissing komt er omdat Vilvoorde nu al door zijn reservelijst zit die gebruikt wordt om de gaten te vullen als mensen annuleren of niet komen opdagen.

“We zijn uitzonderlijk omdat we zoveel ‘no shows’ hebben, leer ik”, zegt burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Het om 20 à 25 procent terwijl het elders maar om 10% gaat. We hebben dus ook heel veel reserves waardoor dat agenten, brandweer, vrijwilligers en zorgverleners, die eerst op de reservelijst, stonden intussen al gevaccineerd zijn. De juiste oorzaak dat wij aanzienlijk meer ‘no shows’ hebben dan anderen zorgt voor discussie maar het is wel een gegeven. Dat heeft onder meer maken met het feit dat heel veel senioren al gevaccineerd zijn bij ons. Wij hebben veel bejaardeninstellingen op ons grondgebied en een pak senioren kunnen ook niet komen omdat ze ziek zijn of in quarantaine zitten.”

Daarbij merkt Bonte ook op dat Vilvoorde meer dan andere gemeenten en steden getroffen worden door Covid-problemen in scholen. “De technische school TechnOV met 320 leerlingen is nog gesloten en ook in andere scholen blijven er klassen dicht. Dat heeft te maken met het feit dat wij een echte scholierenstad zijn.”

Aan de schooldirecties werd nu gevraagd om een lijst op te stellen van hun leerkrachten. “Met de kwetsbare groepen vooraan. Denk aan de kleuterleidsters die zonder mondmaskers moeten werken of leerkrachten die voor verschillende klassen moeten staan. Er is dus een prioriteitenorde. Die lijst zal ook een tijd moeten meegaan. Het zal druppelsgewijs verlopen want we gaat telkens om maximaal een tiental spuitjes per vaccinatiedag. Het heeft ook te maken met het feit dat als we merken dat als er overschotten zijn – rond 15 à 16 uur in de middag merk je dat – je iemand moet kunnen bellen die snel komt. Aangezien er veel leerkrachten in Vilvoorde wonen en werken kunnen die snel opdagen.”

“Wat misschien wel iets gaat veranderen is dat we vanaf nu kunnen ‘overboeken’. Dat betekent dat als je 300 vaccins hebt, je 320 of 350 senioren kunt uitnodigen wat tot gevolg heeft dat je minder risico op verlies van vaccins hebt. Daardoor zou je die reservelijst ook minder snel moeten aanspreken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise