Chefs brengen hommage aan oude leermeester met Valentijnsmenu: “Een hartverwarmend initiatief”

De Vilvoordse chefs Miki Pieders van ‘M by Mickels’ en David Schulpen van ‘Guzman’ slaan de handen in elkaar voor Valentijn. Bij wijze van hommage aan hun leermeester Johan Vandenbroeck, die twee jaar geleden overleed, gaan ze een take-awaymenu in elkaar boksen gebaseerd op zijn recepten van weleer. Een hartverwarmend initiatief vindt ook zijn weduwe. “Ik vind dat zo schoon…”

Chef Johan Vandenbroeck stond begin jaren 2000 in de potten te roeren van ‘t Puur Toeval, een bekend gastronomisch restaurant op de Rooseveltlaan dat later met andere uitbaters vervelde tot ‘Rouge Glamour’ en nog later ‘Karakter’. Vandenbroeck kreeg er met Miki Pieders en David Schulpen twee jonge veulens onder zijn hoede die hij de kneepjes van het vak leerde. Met succes, want beide bouwden ze een succesvolle carrière uit en behoren ook vandaag nog bij de culinaire ‘fine fleur’ in de ruime regio. Ook in deze coronatijden blijven de twee actief met take-away, bij zowel ‘M by Mickels’ als ‘Guzman’.

En nu het feest van de verliefden in aantocht is, gaan ze samen iets heel speciaals doen. “We hebben een menu in elkaar gestoken met allemaal gerechten die dateren uit de tijd van ‘t Puur Toeval”, vertellen ze. “Johan is een leidraad geweest in onze carrière. Hij heeft ons geholpen en ook overal binnengeloodst. De creativiteit die we vandaag nog gebruiken in onze keuken, daar zit heel veel in van Johan… Hij had toen al een ‘Bib Gourmand’-kwaliteitslabel van Michelin. Als je die menukaarten nu bekijkt van de jaren ‘90: dat was echt top. Zijn omschrijving voor asperge was bijvoorbeeld ‘een witkop uit Boortmeerbeek’. Op dezelfde manier zoals alles in de gastronomie nu terug naar een product in de streek wordt herleid, was hij daar in de nineties al zeer hard mee bezig. Het was een heel plezante ‘typ’ om mee in de keuken te staan. Hij stak af en toe ook fijne stoten uit. Als ik daaraan terugdenk krijg ik meteen een smile op mijn gezicht…”

Mina Vanden Eynde, de weduwe van Johan, was meteen heel enthousiast. “Toen ze hun idee hadden verteld ben ik direct op de proppen gekomen met zijn oude recepten – zijn ‘heilige boekjes’ – waar ze dankbaar gebruik van gemaakt hebben. Ik was echt van mijn melk van toen ze daarmee naar mij kwamen. Ik vind dat zo schoon…”

“We hebben samen zitten snuisteren in die oude menu’s en receptenboekjes”, zegt David. “Daar hebben we dan een viergangenmenu uit gedistilleerd, ook wat seizoensgebonden uiteraard en er is ook een vegi-alternatief.”

De lekkerbekken kunnen zich alvast verheugen op onder meer gemarineerde zalm, skrei, een Italiaans geïnspireerd groentensoepje en een Indiaanse lamscurry en als dessert een parfait. “Vanaf maandag beginnen we eraan”, vervolgt Miki. “Het gaat alleszins een plezante week worden. Het is eens een aangename afwisseling in deze coronatijden om met iemand samen te werken.”

“Ik ben ervan overtuigd dat ze dat goed gaan doen. Dat kan niet anders. Het zal super zijn hen kennende”, lacht Mina nog.

Bestellen kan tot 10 februari via 0491/76.03.17. Afhalen bij Guzman (Melkhuisje, Hanssenspark) komende zaterdag tussen 12 en 15 uur. De twee chefs werken voor deze gelegenheid terug samen met wijnhandelaar Lieven Scheys van Livino die bijpassende wijnen op het afhaalmoment zal voorzien.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise