Negen agenten politiezone VIMA in quarantaine: “Andere taken terugschroeven voor handhaving coronamaatregelen”

Bij de politie van de zone VIMA (Vilvoorde-Machelen) zitten negen agenten in quarantaine. Twee van hen hadden positief getest, de anderen waren met hen in contact gekomen.

Een en ander heeft organisatorische implicaties. “Het verplicht de politie haar werk te herstructureren in functie van bubbels en social distancing en het apart houden van mensen die besmet geweest zijn”, zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte, die ook voorzitter is van het politiecollege.

Het gaat om negen agenten van in totaal 133. “Je hebt dus 8% minder capaciteit om te doen wat je geacht wordt te doen, namelijk veel nauwgezetter de coronaregels gaan opvolgen. Dat is een moeilijk gegeven aan het worden. Nog moeilijker dus dan het al is. We gaan in eerste instantie moeten bekijken worden hoe dit kan opgevangen worden. Anderzijds wil iedereen dat de coronamaatregelen nauwgezetter en gehandhaafd worden. Dat gebeurt ook. Intussen zijn er ook al heel wat pv’s uitgeschreven. Maar dat betekent dat je dit niet volhoudt als het erger wordt.”

Bonte sluit niet dat er misschien nog meer agenten besmet zijn. “Dat weten we dus niet. Er zou een soort testbeleid moeten komen. Ook een interne herstructurering die gericht is op vaste ploegen dringt zich op. Tegelijk zal er ook moeten nagekeken wat er aan andere taken kan teruggeschroefd worden om toe te laten dat er inderdaad meer gehandhaafd wordt in de publieke ruimte. Het gaat dan om het dragen van mondmaskers, bewaren van afstand, tegengaan van samenscholingen en controle op de sluiting van de horeca.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise