Eerste steen cultuur- en sportcomplex .K gelegd

In Koningslo is de eerste steen gelegd voor .K, het gloednieuwe cultuur- en sportcomplex. De polyvalente ruimte, vergaderzalen en sportzaal met cafetaria zullen zowel door de stad, diverse verenigingen als de school gebruikt kunnen worden.

De nieuwbouw vervangt versleten sportballon en het CC Koningslo die intussen werden afgebroken. Alles wordt gecentraliseerd in één compact gebouw met een cafetaria, vergader- en ontmoetingsruimtes en een grote sportzaal met voldoende bergruimte, douches en kleedkamers.

“We hebben heel hard uitgekeken naar dit moment. Het is een project dat de wijk Koningslo terug zal doen herleven. We zullen vanaf volgend jaar volop kunnen programmeren en diverse voorstellingen laten doorgaan”, aldus cultuurschepen Moad El Boudaati (sp.a).

De polyvalente sporthal is aangepast aan alle gevraagde sporten, met name zaalvoetbal, basket, volleybal en badminton. De zaal krijgt een sportvloer en de nodige akoestische voorzieningen. Onder de sporthal komt een eenvoudige, ruime en compacte parking met 54 plaatsen.

Het nieuwe sport- en cultuurcentrum zal als voorbeeldproject de ambities van de stad naar duurzaamheid in de praktijk omzetten. “Zo wordt het schuine dak van het cultureel centrum voorzien van zonnepanelen. Uit het verbruikte douchewater wordt ook warmte teruggewonnen. Het gebouw wordt eveneens voorzien van energiezuinige LED-verlichting die aangestuurd wordt door aanwezigheids- en/of afwezigheidsdetectoren. Regenwater van de daken wordt opgevangen en herbruikt voor het spoelen van de toiletten.”

Het stadsbestuur ziet het ook ruimer dan enkel een sport- en cultuurcentrum. “Het moet een buurthuis voor de wijk worden. Inwoners en voorbijgangers moeten als het ware naar binnen getrokken worden en meervoudig ruimtegebruik moet gestimuleerd worden.”

Het compacte sport- en cultuurcentrum zal minutieus geplaatst worden tussen de bestaande school en de aanpalende buren. “Tussen de bestaande school en het nieuwe sport- en cultuurcentrum verbreedt de voorziene verharde kleuterspeelplaats. Naar de buren toe wordt een natuurlijke tuin aangelegd met bloemenweide, moestuin, natuurlijke houten speeltoestellen, en een boomgaard.”

De nieuwe naam .K (uitgesproken als Punt K) kwam er na een rondvraag bij buurtbewoners, verenigingen en stadspersoneel. Het is een afkorting van Trefpunt Koningslo. Trefpunt staat voor de kruising tussen sport en cultuur en verwijst naar rondpunt ’t Voor.

Voor het project trekt de stad 8,5 miljoen euro uit. De werken moeten eind februari 2021 voltooid zijn.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise