Voorzitter gemeenteraad neemt ontslag na racistisch incident

Martine De Coppel (Vernieuwing) heeft ontslag genomen als voorzitter van de gemeenteraad van Grimbergen nadat ze donderdagavond tijdens de online gemeenteraad de uitspraak ‘alle vremde weg’ deed. De Coppel deed die uitspraak niet beseffend dat haar micro nog aanstond. Grimbergen wordt momenteel bestuur door een coalitie van Open Vld, N-VA en Vernieuwing.

Lijst Vernieuwing, die geleid wordt door ex-Vlaams Belang parlementslid en huidig schepen Bart Laeremans, laat weten “dat het om een stille bedenking ging die De Coppel voor zichzelf maakte en aan niemand gericht was, maar toch hoorbaar omdat de micro nog aanstond”.

“Ze heeft zich tijdens de digitale raadszitting herhaaldelijk geĂ«xcuseerd en uitdrukkelijk haar spijt betuigd, maar onmiddellijk na de raad haar ontslag aangeboden als voorzitter wat door onze fractie aanvaard werd. Dit soort uitspraken kan immers niet door de beugel”, aldus Chantal Lauwers, voorzitter van Vernieuwing.

Diverse lokale Grimbergse partijen protesteren inmiddels tegen de uitspraak van De Coppel. De CD&V bestempelt op Facebook de uitspraak van De Coppel als ‘weerzinwekkend’. “Wat ze zei kan absoluut niet door de beugel. De CD&V tilt hier ongemeen zwaar aan en verwacht dat de nodige conclusies zullen getrokken worden. Wij sluiten niemand uit”, aldus de partij. Ook Groen noemt de uitspraak ‘pijnlijk en choquerend”. “Onze fractie nam tijdens de raad het woord om racisme te benoemen, te veroordelen en te verwerpen. Dit kan niet in ons Grimbergen”, aldus Groen.

Martine De Coppel zou normaliter in december 2021 het schepenambt van partijgenoot Eric Naegels overnemen. Of dit na het gebeuren van donderdagavond nog het geval zal zijn, is onduidelijk.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise