Visboer Albert houdt markt in eigen atelier

Al 36 jaar staat Albert De Lange op de Brusselse markten, nu brengt hij zijn vis noodgedwongen thuis in zijn eigen atelier in de Vlierkensstraat aan de man. “Het was alsof ze mijn kindje hadden afgepakt. Ik heb uiteindelijk mijn moed bijeengeschraapt en gelukkig slaat het aan. De mensen zijn content en ik ook.”

De Vlierkensstraat, een drukke verbindingsweg in de Vilvoordse wijk Kassei, heeft er een aantrekkingspool bij. Marktkramer Albert De Lange opende er noodgedwongen zijn viskraam ‘Chez Albert’ in zijn eigen atelier. “Ik moest iets doen”, vertelt Albert met een sappig Brussels accent. “Toen we onze markten zijn kwijtgespeeld, zat ik even diep. Maar toen hebben een aantal bevriende marktkramers mij op het idee gebracht om thuis te verkopen. Mijn atelier, dat pas gerenoveerd was, bleek helemaal geschikt. Een geluk want met een eenmanszaak weken of zelfs maanden niet kunnen werken terwijl je wel alles moet blijven betalen, dan is het gedaan.”

Albert schuimt normaal gezien de Brusselse markten af. Maandag vond je hem aan het gemeentehuis van Sint-Gillis, op woensdag in Evere en Elsene, donderdag in Sint-Joost en zaterdag op Schaarbeek op Place Jourdan in Etterbeek. “Nu is dat allemaal weg. Maar ik klaag niet. Ik heb hier buiten een beetje publiciteit gemaakt met borden en ook via sociale media. En de mensen vinden mij vanuit de ruime omgeving. Grimbergen, Meise, Humbeek, Kapelle-op-den-Bos en Vilvoorde stad: van overal komen ze af. Soms staan ze hier met 10 à 12 personen aan te schuiven. ‘Albert, geef maar een slagske door. Ze staan tot aan VTM’, zeggen ze dan al lachend.”

hdr

Dat alles gebeurt op een veilige afstand van mekaar. “Ik heb alle voorzorgsmaatregelen genomen. Mensen komen hier binnen en gaan weg via een aparte route. Ze kruisen mekaar dus niet en kunnen ook hun handen wassen.”

Albert hoopt uiteraard dat de markten snel hervatten maar aan zijn thuisverkoop komt wel een staartje. “Ik ben van plan om op donderdag en zaterdag hier te openen. Het is ook op vraag van de mensen zelf. Die worden dat rap gewoon hè en je hecht u ook aan hen. Na een tijdje wordt dat een soort familie.”

“Een geweldig initiatief”, zegt Ilse Vanderschueren uit Vilvoorde terwijl ze kiest uit het rijke assortiment. “Ik ben intussen al een drietal keer langsgeweest. Ik had ervan gehoord via een kameraad. In Vilvoorde centrum ontbreekt zo’n verse viswinkel. Alles is ook heel goed georganiseerd. Ik voel mij hier meer op mijn gemak dan soms in de supermarkt waar mensen onvermijdelijk toch al eens te dicht komen. Dus ik hoop zeker dat hij hier in de toekomst ook nog open blijft.”

Schepen van Lokale Economie Didier Cortois (Open Vld).ziet geen probleem wat dat betreft. “Hoe meer mensen zich lokaal bevoorraden hoe beter, wat mij betreft. et is ook goed en veilig geregeld heb ik ter plekke met eigen ogen vastgesteld. Als hij er een permanente uitbating van wil maken gaan we dat bekijken maar het is sowieso een zone waar handel is toegestaan. Dus ik zie geen echte obstakels.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise