Positieve reacties op ‘Broeklin’, enkel Unizo houdt slag om de arm

‘Broeklin’, de opvolger van het Uplace-project, lijkt niet dezelfde weg op te zullen gaan als zijn voorganger. De reacties zijn nagenoeg unaniem positief. Een calvarietocht van 15 jaar met een aanschakeling van procedureslagen lijkt er dus niet aan te komen voor de ‘werkwinkelwijk’. Normaal zouden de werken volgend jaar al van start gaan, als er geen beroepen worden ingediend.

Onder meer Vilvoorde toonde zich in het verleden een notoir tegenstander van Uplace. Nu laat burgemeester Hans Bonte (sp.a) een ander geluid horen. “Het is hoog tijd dat we met zijn allen samen vooruit kijken. Deze zone staat onder een bijzonder grote demografische en ecologische druk. ‘Broeklin’ kan samen met de herontwikkeling van de leegstaande Renaultfabriek snel een hefboom betekenen voor het opwaarderen van het gebied.”

Het gemeentebestuur van Machelen – dat ook het oorspronkelijke Uplace-project genegen was – toont zich ook verheugd met het nieuwe project. “Zowel de architecturale uitstraling als de conceptuele en programmatorische invulling betekenen een absolute opwaardering voor deze strategische toplocatie in de Vlaamse Rand”, zegt burgemeester Marc Grootjans (CD&V). “ Dit project zal inzake potentiële tewerkstelling ongetwijfeld de opportuniteiten bieden waar onze regio nood aan heeft.”

“We hopen nu op een snelle realisatie met de positieve economische impact voor deze regio en voor de tewerkstelling die hiermee gepaard gaat”, laat Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur Voka Vlaams-Brabant, weten. Ook Bond Beter Leefmilieu (BBL) werkte mee aan de voorbereiding van de nieuwe plannen en schaart zich volmondig achter de nieuwe werkwinkelwijk.

De enige instantie die enige reserve inbouwt in zijn reactie is Unizo. De zelfstandigenorganisatie spreekt van “een positieve evolutie” nu het tot Broeklin omgedoopte Uplace afstapt van de oorspronkelijke megashoppingformule en meer nadruk legt op maakwinkels, gelinkt aan onderwijs en opleiding, in combinatie met onder meer infrastructuur voor culturele activiteiten. “Toch blijft de haalbaarheid van dit project nog altijd een groot vraagteken”, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...