Herstelling Willemsbrug noodgedwongen stilgelegd

De herstellingswerken aan de Willemsbrug over het insteekdok van het Zeekanaal Brussel-Schelde tussen Grimbergen en Vilvoorde werden noodgedwongen stilgelegd. Dat gebeurde nadat vorige zondag het ponton zonk van waarop de aannemer de werken uitvoerde. De aannemer is een onderzoek gestart. De werken zullen een tweetal weken langer duren, dus tot midden april.

Zondagnamiddag moest de aannemer de werken staken, nadat zijn ponton met werfkraan om nog onbekende reden tot zinken kwam ter hoogte van kaai Electrabel in Grimbergen. De kraan is intussen uit het water gehaald en ook het ponton is opnieuw drijvende.

De aannemer doet er alles aan om de werken zo snel mogelijk te hervatten. Daarvoor is het belangrijk dat hij de oorzaak van het incident kent. “Hij is dan ook een onderzoek gestart”, zegt Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg NV. “We verwachten dat hij de werken binnen een tweetal weken kan voortzetten. Dat betekent dat de werken eerder midden mei klaar zullen zijn en niet begin mei zoals eerder gecommuniceerd.”

De Willemsbrug ligt op een drukke verbindingsweg tussen Vilvoorde en Grimbergen. Daardoor krijgt ze dagelijks veel, vaak zwaar en snelrijdend verkeer te slikken. Bij een inspectie werd slijtage vastgesteld aan de bouten die het brugdek en de stalen draagstructuur van de brug verbinden.

Om de veiligheid van de bruggebruikers te kunnen blijven garanderen, startte de aannemer in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv op 24 februari met de vervanging van de bestaande bouten door 300 gelaste verstijvers. Die moeten ervoor zorgen dat de brug in de toekomst beter gewapend is tegen vermoeiing.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise