Willemsbrug twee maanden dicht voor renovatie

De Willemsbrug over het insteekdok van het zeekanaal Brussel-Schelde, op de grens tussen Grimbergen en Vilvoorde, gaat vanaf maandag 24 februari voor ruim twee maanden dicht voor herstellingswerken. De brug moet gerenoveerd worden omdat er grote slijtage is. Nochtans werd de brug in 2015 nog maar pas volledig gerenoveerd. Toen bleef de brug zelfs een volledig jaar dicht.

“De brug ligt op de drukke verbindingsweg tussen Vilvoorde en Grimbergen en krijgt daardoor dagelijks veel, vaak zwaar en snel rijdend verkeer te slikken. Bij een inspectie werd dan ook slijtage vastgesteld aan de verbindingen tussen het brugdek en de stalen draagstructuur van de brug”, zegt communicatieverantwoordelijke Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg.

“Om de veiligheid van de bruggebruikers te garanderen, zal aannemer Hye in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv van 24 februari tot 1 mei de bestaande bouten, die brugdek en draagstructuur verbinden, vervangen door 300 gelaste ‘verstijvers’. Die moeten ervoor zorgen dat de brug in de toekomst beter gewapend is tegen slijtage.”

De werken zullen zo veel mogelijk vanop het water gebeuren. De uitvoeringsmethode laat tijdens de werken geen gemotoriseerd verkeer op de brug toe. Voor het wegverkeer is een omleiding voorzien via Woluwelaan (R22), Mechelse Steenweg (N1), Cyriel Buyssestraat en Jan Frans-Willemsstraat. Fietsers en voetgangers zullen wel gewoon kunnen passeren.

Om een dergelijke snelle slijtage in de toekomst te vermijden, gaat de waterwegbeheerder in samenspraak met Vilvoorde, Grimbergen en de betrokken politiezones bekijken welke snelheidsremmende maatregelen eventueel genomen kunnen worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise