Reeënvangst in Plantentuin uitgesteld

Omwille van organisatorische redenen werd het afvangen van de reeën in de Plantentuin uitgesteld naar een latere datum. Normaal ging deze week de huidige populatie reeën afgevangen en overgebracht worden naar een nieuw gebied. De reeën veroorzaken te veel schade in de Plantentuin. Eind vorig jaar werden er nog een tiental reeën neergeschoten om de planten en bomen te beschermen. Daarop kwam felle kritiek, daarom werd nu voor een “zachtere” aanpak gekozen.

Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek wil de vangst van de reeën echter graag in optimale omstandigheden laten doorgaan en dat vraagt meer tijd dan eerst vooropgesteld.

In 2019 werd de reeënpopulatie nog verminderd door jacht, die de Plantentuin liet uitvoeren na professioneel advies van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Dierenrechtenorganisaties waren het daar niet mee eens. “Na overleg tussen het kabinet van de minister van dierenwelzijn, de burgemeester van Meise, Gaia, het Natuurhulpcentrum Opglabbeek en Plantentuin Meise werd beslist dat het behouden van een populatie reeën in de Plantentuin niet mogelijk is in combinatie met de zeldzame en waardevolle planten die er zijn ondergebracht”, klinkt het bij de Plantentuin. “Het behouden van een kleine populatie reeën impliceert immers het onder controle houden van deze populatie door middel van jacht in de Plantentuin, wat niet gewenst is. Er werd dan ook beslist om de huidige populatie reeën af te vangen en over te brengen naar een nieuw gebied. Het gebied wordt gekozen in overleg met het Agentschap Natuur en Bos.”

De afvangst zal gebeuren door het Natuurhulpcentrum Opglabbeek dat zich hierin de voorbije jaren heeft bekwaamd. Verder werd ook de omheining van de Plantentuin verbeterd en zal ze waar nodig worden verhoogd tot 1m 50. De rozentuin zal bijkomstig worden omheind om ook vraat door andere dieren te vermijden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise