Vilvoords koppel lanceert bier met cacaobonen

Van 29 november tot en met 31 december vind je in de Leuvensestraat inVilvoorde opnieuw de pop-up van Pjeirefretter. Naast een heruitgave van Pjeirefretter Goud lanceren de initiatiefnemers meteen ook een nieuw winterbier met de naam Pjeirefretter Cacao.

Het recept van Pjeirefretter Cacao is tot stand gekomen in hun zogenaamd brouwlab. Voorlopig nog te klein om een brouwerij te noemen, maar wel ideaal om nieuwe recepten te creëren.

“Al onze nieuwe recepten worden eerst in Vilvoorde gebrouwen, getest en geproefd”, zeggen Jens Leen en Tine Paredis. Omdat we grote volumes voorlopig niet zelf kunnen produceren besteden we het brouwen zelf voorlopig nog uit aan een andere brouwerij. Uiteraard blijft het onze droom om ooit zelf een Vilvoordse brouwerij op poten te zetten.”

Voor hun nieuwe winterbier lieten Jens en Tine zich inspireren door de voormalige chocolade- en koekjesfabriek Delacre die meer dan honderd jaar lang te vinden was in het centrum van Vilvoorde.

“De inspiratie voor onze nieuwe biertjes vinden we vaak in onze thuisstad. Delacre was meer dan een eeuw lang een van de industriële iconen in onze stad dus besloten we daar iets mee te doen. Let op, het is géén chocoladebier geworden.”, verduidelijkt Jens. “Dat vonden we te cliché. Daarom kozen we voor een bier met het basisingrediënt van chocolade, namelijk de cacaoboon. Aangevuld met de complementaire smaak van frambozen is het een biertje geworden waarin de zoete, de zure en de bittere toetsen elkaar perfect aanvullen.

Voor de aanlevering van de cacaobonen kon Pjeirefretter rekenen op de medewerking van Vilvoordenaar David Van Acker van Patisserie Zuut, verkozen tot Chocolatier van het Jaar 2019. Beide partijen werkten vorig jaar al eens samen voor de productie van een beperkte oplage pralines. Dit jaar vonden de twee elkaar dus opnieuw.

“Toen onze keuze viel op de cacaoboon als uniek ingrediënt voor ons nieuwe winterbier was er maar een iemand waarmee we wilden samenwerken en dat was onze stadsgenoot David Van Acker van Patisserie Zuut. Zo is het een op en top Vilvoords bier geworden.”

Ook David Van Acker zelf is heel blij met deze samenwerking. “De cacaoboon die ik selecteerde en roosterde voor dit winterbier zijn afkomstig uit de Sambiranovallei in Madagascar, een boon die bekend staat voor zijn toetsen van vanille, rode vruchten en citrus. In combinatie met framboos verwacht ik dat dit bier een winters smaakbommetje van jewelste zal worden”, zegtt David Van Acker van Patisserie Zuut.

Het nieuwe winterbier Pjeirefretter Cacao zal voor het eerst te proeven zijn tijdens de opening van de Pjeirefretterpop-up in de Leuvenstraat op vrijdagavond 29 november vanaf 18u. Eveneens te bestellen via www.pjeirefretter.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise