Calvariekruis kerkhof Wolvertem beschermd

 

De provincie Vlaams-Brabant heeft de vraag van de gemeente Meise om het calvariekruis op het kerkhof van Wolvertem te beschermen, aanvaard. “De deputatie heeft beslist dat het calvariekruis en in uitbreiding de begraafplaats in zijn geheel als waardevol worden erkend”, zegt schepen van patrimonium Marie-Jeanne Thaelemans.

Het calvariekruis is het eerste met het opschrift Corneille-Joseph dat als waardevol wordt erkend. Het is vervaardigd in de ijzergieterij/kunstmederij de Wauters-Koekx die vanaf 1836 actief was in Kuregem-Molenbeek. Corneille Joseph (°1833) was een gerenommeerd aannemer en bouwmeester uit die tijd en heeft verschillende erfgoedobjecten op zijn naam staan, waaronder verschillende burger en herenhuizen.

Door de erkenning, kan de gemeente nu een subsidie aanvragen voor de opmaak van een inventaris van de waardevolle graftekens en kan Monumentenwacht een globale screening van de begraafplaats uitvoeren en een aanbevelingsrapport voor het beheer van de begraafplaats opstellen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise