Groot afvalkunstwerk siert gevel Horteco-internaat

De Portugese kunstenaar Bordalo II plaatste deze week een groot kunstwerk op het domein van het GO! technisch atheneum Horteco in Vilvoorde. Een buizerd van 20m op 7m groot en gemaakt van afvalmateriaal en graffiti siert er nu de gevel van het internaat. Een opvallend zicht voor de vele treinreizigers op het traject Antwerpen-Brussel die het domein passeren.

Bordalo II is kunstenaar en milieuactivist. Zijn boodschap is altijd dezelfde: “De grote consumptiedrang leidt tot overmatige afvalproductie en dat heeft een negatief effect op de natuur. Ik beeld dieren uit met materiaal dat hen bedreigt en wil zo mensen aan het denken zetten.” Hij verwierf al wereldfaam in meer dan 23 landen en 4 continenten met zijn kunstwerkenreeks Big Trash Animals.

Het GO! technisch atheneum Horteco zocht een manier om het internaatsgebouw aantrekkelijker te maken. De internaatsleerlingen en het personeel van het internaat vielen meteen voor het werk van Bordalo en zijn boodschap. “Bezorgdheid om het klimaat is een heet hangijzer. Ook onze leerlingen zijn begaan met de opwarming van de aarde, watertekort, ontbossing en bedreigde diersoorten. We dragen daarom graag de actuele boodschap van Bordalo II mee uit”, zegt Wietse Coolen, directeur van de school.

Leerlingen, personeelsleden en ouders verzamelden allerlei hardplastieken afvalmateriaal zoals tuinmeubelen en speeltuigen. De afvalintercommunales Incovo en Ecowerf ondersteunden het project door specifieke afvalfracties aan te leveren. “15 autobumpers en 40 gebruikte afvalcontainers hebben we immers niet zomaar in onze achtertuin liggen”, vult Wietse Coolen aan. “De school koos in samenspraak met Bordalo II voor een buizerd, omdat die op ons schoolterrein van 50 hectare leven. De bossen met velden ernaast zijn hun natuurlijke habitat. Meer dan een of ander exotisch dier past hij bij onze milieu-, dierenzorg-, tuinbouw- en wetenschapsopleidingen.”

Het kunstwerk kan bezocht worden tijdens de Opentuindag van Horteco op zondag 19 mei.

 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise