Kankertherapie Maikel (17) slaat aan

 

Het gaat de goede kant uit voor Maikel Van Eylen, de met zijn 17 jaar mogelijk jongste kandidaat op de kieslijsten in oktober. De jongeman werd in het voorjaar getroffen door kanker. “In juli ben ik getest om het effect van de chemo na te gaan. Daaruit blijkt dat er heel wat zwellingen zijn verkleind of zelfs bijna helemaal weg zijn.” Maikel besliste ook om zijn politiek avontuur verder te zetten. Hij gooit zich dan ook volop in de CD&V-campagne richting 14 oktober.

Het leven van Maikel Van Eylen nam dit voorjaar een wel heel groffe wending. De 17-jarige die al zijn eigen webhostingbedrijf met 21.000 klanten leidde en een opleiding als vrachtwagenchauffeur aan het TechnOV volgde, kreeg van de ene dag op de andere te horen dat hij een kwaadaardige tumor had. De bezige bij had intussen ook beslist om in de politiek te stappen. Na het verwerken van de zwaarste klap besliste hij om zijn leven zo gewoon mogelijk verder te leiden.

Bijna een half jaar later haalt het positieve de overhand. Maikel heeft als gevolg van de chemo intussen wel een kale knikker maar kijkt hoopvol vooruit. “Bij testen begin juli is gebleken dat een aantal gezwellen sterk verminderd is. Na mijn operatie aan het ruggenmerg waar er uitzaaiingen waren, kan ik nu ook terug al vrij goed stappen. Ik moest alles terug leren. Ik heb mij moeten behelpen met een looprek en een rolstoel en heel wat kinesessies ondergaan. Maar nu ben ik weer mobiel.”

Tot vorige week mocht hij ook niet meer met de vrachtwagen rijden, wegens medisch niet verantwoord. “Maar nu mag ik mijn praktijklessen halftijds hervatten. De theorie moet ik wel nog thuis volgen. Vanaf november zou ik dan voltijds terug naar school kunnen gaan. Een hele opluchting want ik zat al sinds april thuis. Ook mijn bedrijf heb ik intussen opnieuw in handen genomen. ”

Stilaan komt ook de verkiezingscampagne volop op gang. “Vanaf september gooi ik er mij volop tegen aan. Flyers met mijn standpunten uitdelen en naar de mensen luisteren. Een van mijn voornaamste dada’s is een site voor de jongeren. Waar ze niet alleen iets kunnen drinken maar waar ook geregeld evenementen plaatsvinden. Ik ga vooral voor dingen die vrij snel te realiseren zijn.(lacht).”

De steeds terugkerende vraag van mensen over zijn ziekte countert hij steevast met hetzelfde antwoord. “Met name dat ik het mij niet te veel aantrek dat ik ziek ben. Ik blijf met hetzelfde enthousiasme voortdoen en laat mij niet ontmoedigen.”

De chemotherapie is wel nog niet voltooid. Om de drie weken moet hij nog drie dagen naar het ziekenhuis. Ondanks het positieve nieuws blijft Maikel dan ook realistisch. “Of de prognoses veranderd zijn kunnen ze pas volledig zeggen als de behandeling volledig voltooid is. De dokters speelden open kaart met mij. Na drie jaar is er 40% kans op overleving. Maar we leven op hoop.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise