Bewoners lopen schade op door werken Grote Markt

 

De eerste rechtszaak omwille van schade veroorzaakt door de aanleg van de ondergrondse parking is een feit. Liliane Moens en haar man dagvaarden bouwheer Apcoa omwille van verschillende mankementen in hun appartement op de Grote Markt. Het gaat onder meer om scheuren in de gevel. “Al anderhalf jaar geleden hebben we een aangifte gedaan, zonder reactie. Gaan ze er een tienjarenplan van maken ofzo?”

Liliane Moens en haar echtgenoot wonen sinds 2015 in een gerenoveerd appartement op het gelijkvloers aan de Grote Markt. De werken aan de ondergrondse parking mogen dan voorspoedig zijn verlopen, zij zien dat enigszins anders. “Wij hebben wel degelijk schade opgelopen in onze living”, vertelt ze. “Er zijn serieuze scheuren in de gevel door de trillingen, de lambrisering is verzakt en het parket is omhooggekomen. De deur krijgen we soms niet meer open. Die barsten hebben zich intussen almaar verder gezet. In de winter stroomt zelfs koude lucht langs daar naar binnen.”

Al in november 2016 werd aangifte gedaan. “Maar wij hebben geen enkele reactie gekregen. Vijf maanden later is er wel een landmeter langs geweest. Die ging dan opeens een plaatsbeschrijving doen… terwijl de werken al acht maanden bezig waren. Die scheuren waren er toen al. Volgens hem omdat het om een ‘oud gebouw’ ging maar toen we het appartement in 2015 gekocht hebben was het pand bij de oplevering volledig in orde. Ik heb dan ook geweigerd om zijn ‘plaatsbeschrijving’ te tekenen. Dat had vooraf moeten gebeuren…”

“Wij hebben nooit geklaagd over de hinder afkomstig van de werken”, vervolgt Liliane. “Ook niet toen we halsoverkop uit onze woning geëvacueerd zijn voor dat zinkgat aan de bib. Het is dan ook triestig dat we nu een advocaat moeten aanspreken. We hebben alvast bestekken laten opmaken voor de herstellingswerken. Dat komt op zowat 9.000 euro. Ik denk niet dat zo’n som voor zo’n bedrijven een verschil gaat maken als je weet over welke budgetten we hier spreken. Maar intussen zitten wij wel met de miserie. Dat ze dat gewoon betalen.”

Bij bouwheer en uitbater Apcoa valt men uit de lucht. “We zijn vooralsnog niet op de hoogte. We zullen dit op onze beurt sowieso doorspelen naar de aannemer.”
Burgemeester Hans Bonte (sp.a) zegt dat dit nooit de verantwoordelijkheid van de stad kan zijn. “Wij hebben alleszins uitdrukkelijk aan bouwheer en aannemer opgedragen om voor de start van de werken een uitgebreide plaatsbeschrijving te doen om dit soort zaken te voorkomen. Ik denk dat er in dit concrete geval wel al discussie was over de plaatsbeschrijving voor de start van de werken…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise