250 interventiepakken voor Nepalese brandweer

De brandweerzone Vlaams-Brabant West schenkt 250 interventiepakken aan ‘Firefighters 4 Nepal’. Dat is een initiatief van 16 Belgische brandweermannen om de armetierige plaatselijke korpsen beter uit te rusten. “Een paar jaar geleden blusten ze nog in t-shirt, op teenslippers en met een fietshelm op het hoofd.” Het team brengt de interventiekledij, samen met ander brandbestrijdingsmateriaal, in november naar Nepal en zal ook collega’s ter plekke opleiden.

“Het gaat voor ons om kledij die niet meer voldoet aan de geldende normen, maar nog niet versleten is”, legt zonevoorzitter Dirk Pieters uit. “Aangezien onze zone onlangs overschakelde op nieuwe, zandkleurige interventiekledij volgens de vereiste nieuwe normen, hadden we wel wat broeken en jassen op overschot die door ons niet meer kunnen gebruikt worden.”

Firefighters 4 Nepal vertrekt in november voor de tweede keer naar Nepal, met een grote lading brandbestrijdings- en opleidingsmateriaal van diverse zones én de interventiekledij van Brandweerzone Vlaams-Brabant West. “Zo een groot aantal interventiebroeken en -jassen in één keer ontvangen, komt heel goed van pas”, zegt Johan Schots, een van de initiatiefnemers van Firefighters 4 Nepal. “In maart 2017 waren we al in Nepal en we hebben toen 2 korpsen volledig uitgerust. Deze ruime schenking stelt ons echter in staat om een veelvoud aan lokale brandweerkorpsen te helpen tijdens onze een tweede missie waarbij we ook opnieuw 50 collega’s zullen opleiden.”

Geen overbodige luxe want door de opwarming van het klimaat, effectief voelbaar in de Himalayastaat, ontstaan er nu veel vaker branden dan vroeger. En het blussen gebeurt heel primitief: “Toen ik er enkele jaren geleden langs een lokale brandweer liep, rukte het korps uit voor een autobrand. In t-shirt, op teenslippers en met een fietshelm op het hoofd”, herinnert brandweerman Bert Poelmans zich. “Johan en ikzelf besloten toen om daar iets aan te doen.”

De brandweerzone wil met de schenking niet alleen de collega’s ter plekke vooruithelpen. “Beter uitgeruste brandweerkorpsen – en beter opgeleide brandweermannen – zorgen automatisch ook voor betere noodhulp en dus meer veiligheid voor de lokale bevolking”, benadrukt woordvoerder Alain Habils nog.

Firefighters 4 Nepal blijft intussen op zoek naar materiaal. “Vooral brandweerhelmen en -schoenen zijn welkom”, zegt Schots. “De teamleden betalen hun reis- en verblijfkosten uit eigen zak maar om het project draaiende te houden is financiële steun ook van harte welkom. Zo wordt in juni een zeecontainer vol met materiaal naar Kathmandu verscheept.”

Giften op rekeningnummer BE BE91 9731 6081 0876 (BIC: ARSP BE 22). Materiaal schenken kan via 0471/02.92.67 of info@f4n.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise