Maikel (17) is jongste verkiezingskandidaat

 

De 17-jarige Maikel Van Eylen is één van de jongste – zo niet de jongste – kandidaat in Vlaanderen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Pas vijf dagen voordien wordt hij namelijk 18 jaar. Aan enthousiasme dan ook geen gebrek. “Ik ga mij helemaal smijten”, aldus de CD&V’er. Vooral de jongeren en het ondernemerschap worden zijn ‘dada’s’. Maikel heeft dan ook al, ondanks zijn jeugdige leeftijd, een eigen bedrijf met meer dan 21.000 klanten, dat zich specialiseert in webhosting en webdesign. De student-ondernemer volgt daarnaast een opleiding als vrachtwagenchauffeur aan het TechnOV.

Maikel Van Eylen wordt op 9 oktober 18 jaar. Net op tijd dus om toch te mogen deelnemen aan de verkiezingen. “Ik ben al langer actief bij jong CD&V”, vertelt hij. “Mijn interesse voor de politiek is dus al een tijdje gewekt. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en beslist om er voor te gaan.”

Maikel zal daarbij focussen op de behoeften van de jongeren en het – tanende – ondernemerschap in de Zennestad. “Het is al langer een feit dat Vilvoorde niet meer leeft. Een uitgaansleven is er gewoon niet. Je moet al naar Antwerpen, Mechelen of Brussel en ook jeugdhuizen sluiten intussen de deuren. Jongeren kunnen nauwelijks nog ergens terecht. Hen wil ik een stem bieden. Hetzelfde geldt voor ondernemers. Iedereen trekt weg uit Vilvoorde en de leegstand is immens.”

Dat Maikel ook op dat vlak van wanten weet mag duidelijk zijn. Hij heeft namelijk zelf al een IT-bedrijf opgericht dat gespecialiseerd is in webhosting en –design. Liefst 21.000 klanten telt het ‘projectje’ intussen al. “Twee jaar geleden heb ik in het kader van een ondernemersproject op mijn school Virgo+ de ‘MaikelVE Group’ voorgesteld. Bij de lancering was er meteen grote interesse van bedrijven en particulieren.”. Twee jaar later bouwde de ‘MaikelVE Group’ al zo’n 170 websites en staat het bedrijf in voor het onderhoud van 21.000 andere sites.

Ondanks het succes volgt Maikel nog een opleiding tot vrachtwagenchauffeur op de TechnOV-school. “Die combinatie met het bedrijf lukt wonderwel omdat de meeste zaken geautomatiseerd verlopen. Bovendien spreekt het mij wel aan met zo’n vrachtwagen rijden. Als ik volgend jaar hier mijn zesde heb afgerond ben ik van plan om ook nog een extra jaar ‘veiligheidsagent’ te volgen op Campus De Brug. Dat zou mij moeten klaarstomen voor de politieschool. Politie-inspecteur worden spreekt mij al vanaf aan vanaf ik 5 of zes jaar was. Ik was verzot op alle politiereeksen op televisie. Elke keer als ik een politiewagen voorbij zag rijden, veerde ik op. Ik hou dus mijn opties open. Ik weet nu echt nog niet waar ik binnen tien jaar zal staan.”

Maar eerst dus de gemeenteraadsverkiezingen. “Zo’n campagne meemaken zal sowieso een mooie levenservaring zijn. Ik ga vooral goed luisteren naar wat de mensen te zeggen hebben. Mijn familie stunt me volledig. Leeftijdsgenoten vinden het impulsief dat ik dit allemaal doe, maar ook wel moedig. Waar ik op hoop als resultaat? Dat kan ik moeilijk zeggen. We zien wel wat er uit komt. Maar ik ga mij wel volledig smijten.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise