“Spiegeltent is ons 100.000 euro waard”

 

De stad maakt voor het vijfde jaar op rij van een spiegeltent het episch centrum van de eindejaarsactiviteiten. Er hangt wel een serieus prijskaartje aan vast. Vilvoorde moet namelijk zo’n 100.000 euro bijleggen om het danspaleis te financieren. “Maar dat steken we er met plezier in”, zegt cultuurschepen Johan Serkeyn (Sp.a). “Mensen bij elkaar brengen is belangrijk in deze tijd van het jaar. En koken kost nu eenmaal geld.” De opbouw – voor het laatst op het Bolwerkplein – is gestart en vrijdag start ‘Winters Vilvoorde’.

De Spiegeltent is nu al vijf jaar lang een voltreffer tijdens de eindejaarsperiode in Vilvoorde. De eerste jaren stond ze op de Grote Markt maar sinds de werken daar verhuist ze nu al voor het tweede jaar naar het Bolwerkplein.

Het kostenplaatje is wel navenant, merkte oppositiepartij CD&V op. “Het danspaleis kostte het stadsbestuur vorig jaar in totaal 144.000 euro, terwijl de activiteiten slechts 45.000 euro opbrachten.” In dat bedrag zit de prijs van de tent zelf, maar ook onder meer de kost voor beveiligingspersoneel en verwarming.

Serkeyn beseft dat 100.000 euro bijleggen niet niks is. “Je moet daarbij ook nog incalculeren dat de feestelijkheden dit jaar zelfs nog een week langer duren door de kalender. Als je pas een week later begint zit je namelijk meteen vlakbij Kerstmis en dat is ook niet ideaal.”

De schepen vindt dat de kost voor de stad wel degelijk te verantwoorden is. “Mensen bij elkaar brengen is en blijft belangrijk in deze tijd van het jaar en dit is een ideale ontmoetingsplaats. Ook de verenigingen spelen er graag op in door allerlei evenementen te organiseren. De tent zit meestal tsjokvol en ik hoor bijna enkel positieve geluiden. Het is makkelijk om te zeggen: ‘dat kost teveel geld dus doen we het niet’. Maar koken kost nu eenmaal geld. Anders moet iedereen maar aan zijn eigen open haard blijven zitten en dat is toch ook maar niks. Jongeren en ouderen, die we soms moeilijk naar buiten krijgen, kunnen we er verenigen. Dat is ons toch wel wat waard.”

De kosten voor de ijspiste, die voor de spiegeltent de Vilvoordse eindejaarsperiode kleurde, waren volgens Serkeyn vergelijkbaar. “En dan is de Spiegeltent nog voor een veel ruimere doelgroep bestemd. Als we bij elke activiteit toegangsgeld zouden vragen, kunnen we een deel van het verlies dekken, maar dat is niet de bedoeling. Sommige verenigingen vragen wel inkom voor hun specifiek event maar ook hier vragen we om het bedrag beperkt te houden.”

De opbouw van de Spiegeltent is al begonnen. Donderdagavond moet ze klaar zijn voor de opening van ‘Winters Vilvoorde’ op vrijdag. Er zijn in totaal 18 activiteiten voorzien. Het is de laatste editie op het Bolwerkplein. Volgend jaar is het de bedoeling dat men terugkeert naar de tegen dan heraangelegde Grote Markt. Het uitgebreide programma vind je op www.vilvoorde.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise