“Ondergrondse parking opent in maart”

 

Met de laatste grootschalige betonstort vrijdag is de oplevering van de veelbesproken ondergrondse parking stilaan in zicht. Met het uitblijven van een aantal vooropgestelde doemscenario’s is ook de tegenstand stilaan weggesmolten. De werken zijn tot op heden dan ook zeer vlot verlopen. Midden december gaat de dakplaat erop. “In maart of april verwachten we de opening. Vanaf dan zal de aandacht verschuiven naar de bovenbouw waar we van de Grote Markt tegen het najaar 2018 een mooi autovrij plein gaan maken”, zegt schepen Katrien Vaes.

De werken voor de ondergrondse parking gingen na veel ophef eind januari echt van start en ze verliepen tot op heden vlot. Zo vlot zelfs dat de juridische vertragingsmanoeuvres van het actiecomité Zo Mobiel Lef, waardoor de werken eerst een drietal maanden stillagen, zelfs geen invloed hebben op de voorziene timing. Momenteel is er ook geen enkele juridische procedure meer hangende. De ongerustheid over de plannen met de Grote Markt is dan ook stilaan weggeëbd. De lokale handelaars en horecazaken zien dan misschien momenteel zwarte sneeuw, omdat ze vaststellen dat de werken wel degelijk opschieten, durven ze intussen wél reikhalzend uitkijken naar de vernieuwde en autovrije Grote Markt.

“De werken zijn tot op heden inderdaad supervlot verlopen”, zegt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld). “Het enige probleem dat er geweest is, was het zinkgat door een breuk in de waterleiding aan de bibliotheek. Maar de oorzaak daarvan ligt niet bij de werken zelf. Meer nog, door de bouwput en het opvallende zinkgat dat daardoor ontstaan is, is het lek sneller vastgesteld en zal het uiteindelijk minder schade veroorzaakt hebben dan anders. Verder zijn uiteraard de weersomstandigheden zeer goed geweest. Nu komt de winter eraan. Dat kan voor een beetje vertraging zorgen maar dat is ingecalculeerd.”

Het gaat nu in sneltreinvaart richting opening. “Half november verdwijnt de grote kraan en midden december gaat de dakplaat erop. In maart of april moet de parking al in gebruik genomen kunnen worden. Dat staat los van het feit dat de werken aan de bovenbouw nog moeten gebeuren. Op 11 december start de aannemer wel al met de voorbereidende werken. De verdere planning wordt eerstdaags bepaald.”

De werken zullen gefaseerd gebeuren zodat de hinder tot een minimum wordt beperkt. “De Grote Markt wordt met andere woorden niet in één keer helemaal opengelegd. De handelaars zullen uiteraard ook goed geïnformeerd worden. We hopen dat de autovrije Grote Markt helemaal klaar zal zijn tegen de zomer. Al zal de volledig afwerking wel nog tot het najaar in beslag nemen.”

Zo moeten er onder meer nog nieuwe bomen geplant worden. De autovrije markt zal verder bestaan uit een houten luifel, een waterpartij en modern straatmeubilair. Trappen zullen het niveauverschil van een meter overbruggen.

De herinrichting kost de stad 2,5 miljoen euro. De kosten van de parking, goed voor 195 wagens, zijn voor rekening van de concessiehouder.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise