Nieuwe impulsen voor Leuvensestraat

 

In een poging om de handelsactiviteit te stimuleren en de aanhoudende leegstand in de Leuvensestraat te counteren, neemt de stad nu zelf het heft in handen. Samen met Unizo zal het beschermde Ortsgebouw gehuurd worden en voor een minimumprijs verhuurd worden om startende ondernemers de kans te geven om zich te ‘lanceren’. De Vilvoordse Karen Verbeke geeft alvast het goede voorbeeld. Ze opent vrijdag een gloednieuwe handtassenwinkel in de Leuvensestraat. “Als ik kan meehelpen aan de heropleving van de stad doe ik dat graag”, zegt ze.

De leegstand in de Leuvensestraat, en bij uitbreiding het hele handelscentrum van Vilvoorde, is intussen al een oud zeer. Er worden heel wat oorzaken aan gekoppeld: de parkeerproblematiek, het gewijzigde winkelgedrag van de mensen maar ook investeerders die afwachten of Uplace er nu al dan niet komt. Ook de langdurige herinrichtingswerken in het stadscentrum waren niet bevorderlijk voor nieuwe handel al zijn die nu in de Leuvensestraat wel al achter de rug. Er staan echter nog steeds heel wat winkelpanden leeg.

De Vilvoordse Karen Verbeke (44) laat het echter niet aan haar hart komen. Ze geeft aan haar stadsgenoten het goede voorbeeld en opent vrijdag haar eigen gloednieuwe lederen handtassenwinkel ‘Tassen en kabassen’. “Ik geloof niet dat Vilvoorde dood is of blijft”, vertelt ze. “Er hebben de voorbije jaren al heel wat nieuwe initiatieven het licht gezien zoals de Kruitfabriek, Revolver of Bazaar en die werden zeer goed onthaald. Ik zou niet weten waarom ik het er niet zou wagen. Ik woon hier zelf al 12 jaar in de Leuvensestraat en heb het inderdaad zien achteruitgaan. Het is nog altijd wachten tot duidelijk is of Uplace er komt of niet, zowel voor grotere als voor kleinere zaken. Die zouden dan zeker hier hun plaats vinden. Er zijn gewoon aantal durvers nodig die de sprong durven wagen. Maar ik ben zeker dat er nog zaken gaan bijkomen. Ik heb alvast zelf veel goesting om erin te vliegen.”

De stad wil echter ook een structurele heropleving forceren. “Daartoe willen we zelf het heft in handen nemen”, legt schepen van Lokale Economie Viviane Schaessens (N-VA) uit. “We gaan dan ook samen met Unizo een pop-upproject opstarten met steun van de provincie. Daartoe huren we het beschermde Ortshuis in de Leuvensestraat. Dat zal opgevuld worden door startende ondernemers die hun zaak willen lanceren. Zij zullen aan een minimumprijs kunnen huren gedurende zes maanden wat hen wat meer ademruimte moet geven dan nu.

De hoge huurprijzen zijn namelijk vaak een groot obstakel. Die minimumprijs zal na die termijn daarna systematisch worden opgedreven maar de concrete afspraken daarover moeten we wel nog helemaal uitwerken. Er zijn alleszins al zoveel kandidaten dat het Ortshuis snel opgevuld zal raken. We denken er dan ook aan om dit project nog naar andere panden uit te breiden. Er zullen overigens niet alleen winkels komen in het Ortshuis maar ook kunsttentoonstellingen en fotoreportages”, aldus nog Schaessens die nog meegeeft dat ook juwelier Van Hoof terugkeert naar de Leuvensestraat.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise