Vernieuwing en uitbreiding cameranetwerk in volle uitvoering

 

Het cameraplan van de politiezone VIMA – en de Machelse en Vilvoordse besturen – is momenteel volop in uitvoering. Dit moet het toezicht op een aantal kwetsbare plaatsen aanzienlijk verbeteren.

De totale investering van het camera-netwerk bedraagt 610 000 euro. Op dit moment werden al 12 verouderde camerapunten vervangen door nieuwe en efficiëntere toestellen en werden alop 8 nieuwe plaatsen op het grondgebied van Machelen-Diegem en Vilvoorde camera’s geïnstalleerd. Tegen eind mei worden nogmaals 4 nieuwe toestellen geïnstalleerd.

Gelijktijdig wordt aan een aantal invalswegen van Machelen en Vilvoorde volop werk gemaakt van de versterking van een ANPR-cameranetwerk. Dit netwerk – dat past in de opbouw van een provinciaal netwerk – heeft vooral tot doel om georganiseerde misdaad tegen te gaan. De administratie Wegen & Verkeer (AWV) beloofde de ANPR-camera’s aan de belangrijkste invalswegen – de Heirbaan in Machelen en aan de Schaarbeeklei en de Luchthavenlaan te Vilvoorde – tegen de zomer te installeren.

“Op deze manier nemen de besturen van Vilvoorde en Machelen de verantwoordelijkheid om hun grondgebied beter te beveiligen. We hopen hiermee ook een structurele oplossing te bieden aan de diefstallen – en inbrakenplagen van rondtrekkende bendes in de Hotel-zone van Diegem en andere kwetsbare delen van Diegem en Machelen”, aldus burgemeester Jean-Pierre De Groef.

Maar daarmee is de kous niet af. Ook de stationsomgevingen blijven doorgaans kwetsbare plaatsen voor overlast of misdrijven. “Het blijft echter wachten op de invulling van de belofte van de Minister van Binnenlandse Zaken en Mobiliteit om de camera-beelden in de stations real-time ter beschikking te stellen van de lokale politie VIMA. Het blijft absurd dat de beelden van deze publieke camera’s afgeschermd blijven voor de lokale politie. Ik neem mij voor om nogmaals aan te dringen bij de federale regering om deze absurditeit weg te werken”, vult de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte aan.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise