Beschermd gebouw de 'Kijk-Uit' staat te koop

 

De Kijk-Uit, één van de meest merkwaardige gebouwen van Vilvoorde, staat te koop. Het beschermde gebouw in de Lange Molensstraat dateert uit 1450. De oorspronkelijke bestemming is onduidelijk. Sommige bronnen spreken van een watermolen, andere herkennen er een uitkijktoren of een opslagplaats voor graanvoorraden in. Tot voor een paar jaar was er een restaurant in gevestigd maar dat ging failliet. De vraagprijs is wel niet min: 620.000 euro.

De geschiedenis van de ‘Kijk Uit’ voert ons mee naar de welvarende 16de eeuw toen de Spaanse koning Filips II regeerde over onze zuidelijke Nederlanden. Dit verklaart meteen de overheersende Spaanse stijl van het gebouw. Wat de eigenlijke bestemming van de Kijk-Uit precies was, blijft een mysterie. Een volmolen, opslagplaats voor graanvoorraden of een meer logische uitleg gelet op de huidige benaming: een uitkijktoren. Het lag immers op een vrij strategisch punt. Nog anderen denken dat de Kijk-Uit oorspronkelijk de slotkapel van het kasteel van Vilvoorde is geweest of de kapel van het nabijgelegen predikherenklooster.

Feit is dat De Kijk-Uit een van de meest merkwaardige beschermde gebouwen in het centrum van Vilvoorde is.

John Spruyt, voorzitter van de heemkundige kring Hertog Hendrik I, kent de Kijk-Uit maar al te goed. “In de jaren ’60 en ’70 was het een bekend café en later ook dancing”, vertelt hij. “Het was hier toen echt ‘the place to be’. (geamuseerd:) Ik heb er zelf nog vaak tot in de late uurtjes met de kaarten gespeeld met de voetballers Paul Van Himst en Jean Trappeniers. Soms zelfs op de vooravond van een match. Dat heeft geduurd tot Albert Roosens, de toenmalige voorzitter van de voetbalbond, daar eens is binnengevallen. Het was gedaan met kaarten. Van Himst werd toen zelfs geschorst. Maar dat was allemaal niet van al te lange duur gezien zijn status. Van Himst had wel zijn les geleerd want we hebben hem sindsdien niet meer in Vilvoorde gezien (lacht).”

Ook historisch weet Spruyt veel over de Kijk-Uit te vertellen. “Wat de oorspronkelijke bestemming betreft denken wij dat de geestelijken die de diensten in het nabijgelegen kasteel van Vilvoorde verzorgden er verbleven. Op de eerste verdieping bevindt zich overigens nog de schouw van de lakenhalle. Die werd gered toen de Grote Markt in 1489 in brand werd gestoken. Daarna werd het ook het vergaderlokaal voor de lakengilde. Later, na de val van het ancien régime, vonden er ook onder meer toneelopvoeringen plaats.”

Sinds het einde van de 19de eeuw was het pand dus vooral een drankgelegenheid. Begin jaren ’90 werd de Kijk-Uit echter een restaurant. “Het was toen de plaats bij uitstek voor zakenmensen.” Later werd de zaak overgenomen en in 2013 ging het restaurant failliet. Sindsdien staat het de Kijk-Uit leeg. “Maar het blijft wel een prachtig gebouw”, besluit Spruyt.

Volgens de makelaar die het pand verkoopt kan het veelzijdige gebouw dienst doen als ‘kantoorruimte voor vrije beroepen of KMO’s, horecazaak, maar ook omgetoverd worden tot enkele prachtige lofts’. Voor wie interesse heeft: de vraagprijs bedraagt 620.000 euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise