Stad lanceert campagne 'Vilvoorde Klimaatactief'

 

Stad Vilvoorde start dit jaar met de campagne ‘Vilvoorde Klimaatactief’. Het doel is de hele stad op te roepen om zich in te zetten voor 20% minder CO2 in 2020. Om de start van de campagne kracht bij te zetten, organiseert de stad in de week van 23 januari de Vilvoordse Klimaatweek. Tijdens die week vinden er allerhande acties plaats voor alle Vilvoordenaars, zoals een filmavond, een bandenspanningsactie en een klimaatcafĂ©.

De campagne komt niet uit de lucht gevallen. Hij bouwt immers verder op het Klimaatactieplan dat in 2015 werd opgesteld. Daarin staan 36 maatregelen om 20% minder CO2 uit te stoten tegen 2020. De maatregelen hebben betrekking op de hele stad: inwoners, scholieren, stadsdiensten en de ondernemingen.

En ‘Vilvoorde Klimaatactief’ wil een hefboom zijn om deze maatregelen in de praktijk om te zetten. Zo zette Vilvoorde al maximaal in op groene energie in alle stadsgebouwen, kocht het twee Cambiowagens aan en wordt de openbare verlichting zo aangepast dat die 50% minder CO2 uitstoot. In de toekomst heeft de stad nog enkele acties in de pijplijn zitten, zoals het EnergieZorgPlan, dat een grondige energie-analyse van de stadsgebouwen omvat.

Op 24 en 25 januari vinden er infoavonden over Cambio autodelen en de Vilvoordse warmtefoto plaats. Op 26 januari gooit Vilvoorde de boeg om met een gratis voorstelling van de klimaatdocu ‘Before the Flood’, in samenwerking met National Georgraphic. Een feestelijke afsluiter wordt op zaterdag 28 januari voorzien. Dan komen sprekers Nic Balthazar en Serge De Gheldere naar Vilvoorde voor het eerste KlimaatcafĂ©.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise