Opwijk kiest voor CNG

CNG, condensed natural gas, is niet meer of minder dan gecondenseerd aardgas. Een goedkope en milieuvriendelijke brandstof voor auto’s. Dat ziet ook het gemeentebestuur van Opwijk dat twee wagens op CNG heeft aangekocht. Een Opel Combi voor de toezichter op de openbare werken en een Fiat 500 voor het OCMW. De twee wagens werden vrijdag voorgesteld door burgemeester Albert Beerens (Open VLD) en schepen van milieu Inez De Coninck (N-VA).

O CNG Wagens 2De wagens kosten wat meer in aankoop (2000 euro per wagen) maar die meerprijs wordt snel terugverdiend door de brandstof die 17% (tegenover diesel) tot 31,5% (super 98) goedkoper is. Maar het grootste voordeel ligt in de milieuvriendelijkheid: 95% minder fijn stof en 30% minder CO². “Deze wagens vormen een overgang naar elektrische wagens,” zegt milieuambtenaar Eric Roelands.

“Met deze aankoop zetten we een nieuwe stap in de reductie van CO² met 20% zoals afgesproken in de burgmeestersconvenant”, voegt Albert Beerens er aan toe. “De wagens hebben een bereik van 300 km met de CNG-tank maar beschikken ook over een tank voor benzine,” verduidelijkt Inze De Coninck.

Met de komst van een DATS-24 station waar je ook CNG kunt tanken, beschikt Opwijk bovendien over een makkelijk te bereiken laadpunt voor beide voertuigen.