Herdenking 20 jaar sluiting Renault

 

Een tentoonstelling, rondleidingen en een herdenkingsmoment voor alle 3.098 werknemers die op 27 februari 1997 te horen kregen dat de Renault-fabriek in Vilvoorde zou sluiten: op die manier willen de Zennestad, het ABVV, Linx+ en Curieus de 20ste verjaardag van het sociaal drama herdenken. Alle activiteiten spelen zich van 23 tot en met 27 februari in en rond de Renault-fabriek af.

27 februari 1997 is voor 3.098 mensen nog steeds een zwarte bladzijde in hun leven. Die bewuste donderdag werd in Parijs aangekondigd dat de Renault-fabriek langs de Schaarbeeklei in Vilvoorde de deuren zou sluiten. Wat volgde waren maandenlange bezettingen, betogingen en onderhandelingen. Uiteindelijk konden 400 werknemers nog een kleine twintig jaar aan de slag blijven en werd de wet-Renault in het leven geroepen. Op maandag 27 februari is het exact 20 jaar geleden dat de sluiting van de fabriek bekendgemaakt werd en daarom plannen de stad Vilvoorde, het ABVV, Linx+ en Curieus Vilvoorde een groots herdenkingsweekend. “Het Renault-drama is tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar bij heel wat voormalige werknemers en hun gezinnen”, zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Daarom verdienen zij een herdenkingsmoment.”

Zo komt er in de fabrieksgebouwen een tentoonstelling met oud foto- en filmmateriaal over de Renault-fabriek. Die zal op 23 en 24 februari door de laatstejaars uit de secundaire scholen in Vilvoorde en Machelen bezocht worden. De leerlingen krijgen er ook een rondleiding van voormalige arbeiders en vakbondsafgevaardigden. Op 25 en 26 februari is iedereen welkom voor een rondleiding en de tentoonstelling.

Hét hoogtepunt vindt op maandag 27 februari plaats. “Dan willen we bij ABVV Metaal Vlaams-Brabant alle mensen bedanken die 20 jaar geleden mee actie gevoerd hebben”, zegt vakbondsman Raymond Smeulders. “Zij brengen die dag een bezoek aan de oude fabrieksgebouwen en houden halt bij het kunstwerk De Vuist van Rik Poot.” Dat kunstwerk staat symbool voor de actie die na de sluiting van de Renault-fabriek gevoerd werd.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise