1.000 bezwaarschriften tegen Eurostadion

Zo’n 500 bezwaarschriften tegen de milieuvergunningsaanvraag en hoogstwaarschijnlijk minstens evenveel tegen de bouwvergunning: het Eurostadion wordt niet bepaald met open armen ontvangen in de regio. Buurgemeenten, actiecomités en omwonenden vrezen vooral voor extra fileleed en spreken van een te megalomaan project.

In 2020 moet het Eurostadion één van de stadions zijn waarin wedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal gespeeld worden. Daarom moet de voetbaltempel met 62.000 zitjes midden 2019 al klaar zijn. Maar het protest tegen het project op Parking C in Grimbergen blijft maar groeien. Eind vorige week werd het openbaar onderzoek rond de milieuvergunning afgerond en klokte men af op meer dan 500 bezwaarschriften, waaronder ook van de stad Vilvoorde en de gemeente Wemmel. Morgen wordt het openbaar onderzoek rond de bouwvergunning beëindigd en ook daar dikken de bezwaren flink aan.

Donderdag nog kwam een delegatie inwoners een bezwaarschrift indienen op het gemeentehuis van Grimbergen. Zij kregen de steun van 289 omwonenden en dagelijkse gebruikers van de Brusselse ring. “Want dat is de voornaamste vrees: het fileleed is nu al immens dat alleen maar zal verergeren”, zeggen Freddy Van Santfoort en Josephine Overeem, beiden lid van de milieuadviesraad in Grimbergen.

“Alleen al door het Eurostadion en zijn aanpalende kantoren en recreatiemogelijkheden zullen er dagelijks ruim 11.000 wagens bijkomen op de nu al verzadigde ring. Met het oog op de komst van het Neo-project op de Heizelvlakte zal dat aantal stijgen tot 26.000 voertuigen per dag. Volgens Ghelamco zal de situatie op de snelweg na de bouw van het stadion verbeteren, maar dat is een leugen. Bovendien wil Ghelamco het project in 2019 in gebruik nemen, net op het moment dat de werken op de ring starten. Absurd.”

Een tweede groot bezwaar van de omwonenden is de totale oppervlakte die zal ingenomen worden op Parking C. In het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) werd door de Vlaamse regering bepaald dat 20.000 vierkante meter voor kantooractiviteiten en 50.000 vierkante meter voor recreatie moet dienen. “Met de bouw van een Eurostadion van ruim 382.000 vierkante meter en een campus van 207.000 vierkante meter gaat men in tegen de letter en de geest van het GRUP”, treedt Bart Laeremans van de Grimbergse oppositiepartij Vernieuwing de omwonenden bij. Hij diende eveneens een bezwaarschrift in. “Nochtans mag men niet afwijken van de bepalingen van het GRUP.”

Ook de gevolgen voor de buurt worden in het bezwaarschrift van de omwonenden aangekaart. “De bewoners van de woonwijk Treft zullen door de bouw van twee grote gebouwen van 45 meter hoog tussen 31 september en 31 maart geen zon meer zien”, weet Freddy Van Santfoort. “Op 21 juni, de langste dag van het jaar, zal de zon voor hen al om 18 uur verdwijnen. De gebouwen komen immers tot op amper 80 meter van de woonwijk. Aan de andere kant van Parking C zal het Eurostadion op amper 120 meter van de woningen in de Brusselse Verregatwijk en in de Panoramalaan in Wemmel gebouwd worden. Kijk maar eens een heel jaar lang op een muur van enkele tientallen meters hoog. Parking C creëert een tweede Doel, pal op de grens van Brussel en in het hart van ons land.”

Burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens (CD&V) bevestigt dat er ook tegen de bouwvergunning heel wat bezwaren binnen kwamen (en nog kunnen komen). “Maar het exacte aantal ken ik nog niet. We zullen al die bezwaren grondig analyseren en krijgen ook nog een advies van de Vlaamse regering. Verwacht wordt dat we eind maart over de bouwvergunning kunnen beslissen. De provincie buigt zich de komende weken over de milieuvergunning.”

Als Ghelamco die vergunningen, of één van beide, niet krijgt, dan lijkt de kans bijzonder klein dat het Eurostadion tijdig klaar zal zijn om de openingsmatch van het EK2020 erin door te laten gaan.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise