Geen ontsnappen meer aan camera's

 

Vilvoorde en Machelen investeren 610.000 euro in de vernieuwing en uitbreiding van het bestaande cameranetwerk op het grondgebied van de politiezone VIMA. Daardoor komt er cameratoezicht op negentien verschillende locaties: dertien in Vilvoorde en zes in Machelen. Daarnaast zullen aan de grote invalswegen camera’s geïnstalleerd worden met nummerplaatherkenning. In de zomer van 2017 moet de operatie voltooid zijn.

De grondige vernieuwing van de bestaande camera’s bleek een noodzaak. Na bijna tien jaar dienst waren hun technische mogelijkheden achterhaald. “De nieuwe camera’s zullen HD-beelden opnemen en in sommige gevallen uitgerust worden met een bijkomende megapixelcamera om een nog betere kwaliteit te verkrijgen”, klinkt het. “Dit is vooral handig wanneer ingezoomd moet worden op opgenomen beeldmateriaal.”

In een tweede fase worden zes nieuwe locaties uitgerust met camerabewaking, meer bepaald in de Vinkenlaan, de Franklin Rooseveltlaan, de Damstraat en het Heldenplein in Vilvoorde. In Machelen komen nieuwe camera’s in de Heirbaan en de Groenstraat. In de derde en laatste fase worden enkele grote invalswegen uitgerust met een ANPR camera. Het gaat onder meer over de Schaarbeeklei, de Indringingsweg en de Luchthavenlaan in Vilvoorde en de Heirbaan in Machelen. De ANPR-camera’s zullen het verkeer dat in en uit de politiezone rijdt, kunnen monitoren.

De plaatsing en installatie van alle camera’s is al volop aan de gang. De oude camera’s werden vernieuwd en de nieuwe camera’s worden momenteel geïnstalleerd. In de zomer van 2017 moet het volledige vernieuwde camerasysteem operationeel zijn. Dit betekent dat er over het hele grondgebied van de politiezone in totaal 35 bewakingscamera’s en 12 ANPR- camera’s zullen zijn.”

“De beelden hebben over het algemeen een ondersteunende functie”, zegt VIMA-woordvoerster Catherine Bodet. “Wanneer het slachtoffer aangifte komt doen, zorgen ze voor extra informatie. Een concreet voorbeeld hiervan is een afpersingszaak die heeft plaatsgevonden tussen jongeren. Het slachtoffer is aangifte komen doen en op basis van zijn aangifte konden we duidelijke beelden terugvinden van de feiten én de verdachten. Deze beelden konden zijn verhaal nog meer kracht bijzetten in het dossier.

De camera’s bieden vooral ook ondersteuning bij feiten zoals fietsdiefstal en verkeersongevallen met vluchtmisdrijf. “Deze vinden immers meestal plaats wanneer een verdacht denkt dat hij niet opgemerkt wordt. De kwaliteit van de beelden is nu van die aard dat een verdachte bij nacht zelfs erg herkenbaar gefilmd kan worden.”

Het totale prijskaartje van de operatie beloopt 610.000 euro. “De beide gemeenten doen hiermee een aanzienlijke bijkomende financiële inspanning om het veiligheidsbeleid te versterken”, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a). “Niettegenstaande de criminaliteitscijfers de voorbije jaren de positieve kant op gaan, moet het nog beter.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise