Sikh-tempel blijft voor onbepaalde duur dicht

 

De Sikh-tempel op de Lange Molenstraat blijft nog voor onbepaalde tijd gesloten. De poging om een heropening te forceren via een spoedprocedure bij de Raad van State is mislukt. Burgemeester Hans Bonte liet de tempel begin september sluiten na een zware vechtpartij. Hij maakt de heropening afhankelijk van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek. “Tot er duidelijkheid is geschapen wie effectief verantwoordelijk is en tot dat de veiligheid opnieuw kan gegarandeerd worden blijft de tempel dicht”, aldus Bonte.

De Sikh-tempel in de Lange Molensstraat werd begin september voor onbepaalde duur gesloten. Aanleiding was de rivaliteit tussen een aantal clans, waardoor de veiligheid er niet langer gegarandeerd is. Kort voordien liep een dispuut er namelijk helemaal uit de hand en moest de politie massaal tussenkomen.

“Ik heb deze ingrijpende beslissing – ook op diplomatiek vlak – wel moeten nemen omdat er slachtoffers dreigden te vallen”, legt Bonte uit. Hij wil dat er ook duidelijkheid komt over wie het voor het zeggen heeft in de tempel. “Ik heb intussen al met alle partijen gesproken, maar zij beschuldigen elkaar van de ergste dingen. Uit de gesprekken kan ik ook opmaken dat het gevaar op escalatie reëel is en dat er nieuw geweld dreigt. Niemand sluit uit dat er op een gegeven moment een wapen wordt getrokken of een steekpartij plaatsvindt.”

Een van de betrokken clans trok zopas naar de Raad van State. “Ze wilden met een spoedprocedure de tempel toch terug laten openen. Omwille van religieuze feestdagen die eraan komen. Ik ben verheugd dat de Raad van State niet meegaat in dat verhaal van hoogdringendheid. Ze wisten al veel langer dat die feestdagen er zaten aan te komen.”

Bonte blijft intussen nog altijd wachten op de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek. “De aankondiging van nieuw geweld maakt dat ik ook geen risico’s neem en de tempel blijft dus nog voor onbepaalde tijd dicht. Het is duidelijk dat hier sprake is van een vorm van machtsstrijd over wie het voor het zeggen krijgt.”

In Vilvoorde wonen hooguit een paar tiental Sikhs, maar door zijn centrale ligging wordt de tempel gefrequenteerd door honderden Sikhs van heinde en ver.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise