Groen licht voor ondergrondse parking

De bouw van de ondergrondse parking onder de Grote Markt kan begin volgend jaar van start gaan. De hoorzitting voor het beroep tegen de stedenbouwkundige vergunning vond gisteren nog maar plaats maar de bestendige deputatie zette vrijwel meteen erna het licht op groen.

De klacht werd ontvankelijk verklaard maar ongegrond. “Dit is een grote stap voorwaarts”, reageert burgemeester Hans Bonte (Sp.a). Actiecomité Zo Mobiel Lef stapt naar de Raad van Vergunningsbetwistingen.

De plannen van de stad voor de Grote Markt zijn genoegzaam bekend. Men wil er een ondergrondse parking bouwen voor 195 auto’s en die moet tegen het voorjaar van 2017 klaar zijn, waarna de werken voor de bovenbouw kunnen beginnen. In het najaar van 2018 moet de herinrichting van de verkeersvrije Grote Markt dan een feit zijn.

Wat voorafging: begin september is het archeologisch onderzoek op de Grote Mark gestart. Twee weken later zou men meteen kunnen starten met de eigenlijke bouw van de ondergrondse parking. Zou, want door een klacht van actiecomité Zo Mobiel Lef tegen de stedenbouwkundige vergunning voor de ‘peperdure onleefbare parking’ bij de provincie werd alles stilgelegd.

Gisteren vond de hoorzitting plaats bij de provincie. Opvallend: de deputatie deed nog dezelfde dag een uitspraak. De klacht werd weliswaar ontvankelijk maar niet gegrond verklaard.

Burgemeester Hans Bonte, die de zaak persoonlijk namens de stad ging bepleiten op de hoorzitting, reageert tevreden. “Dit is een grote stap voorwaarts. De procedure houdt wel in dat we 37 dagen moeten wachten voor de werken kunnen beginnen en de beslissing ook moeten afficheren. Maar de voorbereidingen kunnen alvast beginnen zodat de aanleg begin volgend jaar effectief van start kan gaan.”

Bij actiecomité Zo Mobiel Lef was men gisteravond nog niet officieel op de hoogte maar frontman Fred Luyckx voelde de bui al hangen. “Het advies van de stedenbouwkundig ambtenaar van provincie liet weinig aan de verbeelding over. Dit is gewoon een kopie van het advies van de Vilvoordse stedenbouwkundige ambtenaar. Met andere woorden: de sterke lobbying van het Vilvoords stadsbestuur heeft het gehaald. Dit is dan een politiek advies. De druk vanuit Vilvoorde was ook enorm. Men moet en zal zo snel mogelijk beginnen. Die parking moet zo snel mogelijk renderen…”

Luyckx houdt wel nog een slag om de arm. “We geven niet op en gaan gewoon door. We zullen naar de Raad van Vergunningsbetwistingen stappen. En we zijn vrij zeker dat de stad niet gaat riskeren om de werken te laten starten en schadeclaims te riskeren. We hebben een sterk dossier en dat weet Bonte ook…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise