Dieven op kerkhof weg met potten en bloemen

Voor het tweede jaar op rij zijn amper twee weken na Allerheiligen dure bloempotten gestolen op het kerkhof van Wolvertem.

“De mooie sierpotten nemen ze mee en de bloemen gooien ze weg of zetten ze zo terug op het graf”, zeggen Rudi Cooman en Marleen De Wit. “Hebben die daders geen geweten en geen hart?”

De familie gaat klacht indienen en roept andere gedupeerden op om hetzelfde te doen. De politie belooft de zaak te onderzoeken.

Voor Rudi Cooman en zijn vrouw Marleen De Wit was het bezoek aan het kerkhof deze week geen rustgevende of troostende aangelegenheid. “We hebben vastgesteld dat onze mooie stenen pot die we met Allerheiligen op het graf van mijn ouders hadden geplaatst verdwenen is”, legt Marleen uit. “De bloemen hebben we wat verderop op de composthoop teruggevonden…”

Het is geen alleenstaand feit zo blijkt. “Vorig jaar hebben we hetzelfde vastgesteld. En we zijn niet de enige. Op een graf vlakbij waar ook een soortgelijk exemplaar als de onze op stond is de pot ook verdwenen. Daar hebben ze de bloemen wel nog gewoon teruggezet. Ook op een aantal andere graven in de buurt zijn er zaken verdwenen. Die mensen hebben dat waarschijnlijk nog niet eens gemerkt. Niet iedereen komt zo vaak op het kerkhof als wij. Wij passeren hier vaak eens als we gaan wandelen.”

Vorig jaar stapten Rudi en Marleen ook al naar de politie, nu zal zus Irène De Wit hetzelfde doen. “Maar met één klacht zijn we weinig denk ik hoewel de politie toen wel op het kerkhof is komen kijken. We roepen iedereen dan ook op om effectief ook een klacht in te dienen als er potten verdwenen zijn op een graf. Ook wie iets gezien moet niet twijfelen om dit te melden.”

Ze beseffen evenwel dat de kans klein is dat de daders gevat worden. “Het graf van mijn schoonouders ligt ook vlak bij de uitgang”, gaat Rudi verder. “Daar kunnen ze vlakbij parkeren en dan zijn ze snel weg. Dat wordt heel moeilijk om die te betrappen. Die pot kostte zo’n 60 euro. Waarschijnlijk zetten ze er terug bloemen in voor 5 euro en verkopen ze het opnieuw. Een lucratief handeltje…”

De familie gaat snel terug een mooi bloemstuk op de momenteel lege grafsteen plaatsen. “Hopelijk blijven ze daar wel van af en kan de politie de daders intussen vatten. We hebben de bloemen weliswaar teruggevonden op de composthoop maar die zijn vuil en goed voor de vuilbak.”

De politie van de zone KLM belooft de zaak te onderzoeken. “Nochtans wordt er rond Allerheiligen extra toezicht gehouden op en rond de kerkhoven. We gaan hier dan ook zeker de nodige aandacht aan besteden”, zegt woordvoerder Freddy Van Heymbeeck.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise