Marktkramers vrezen voor plaats door spiegeltent

 

Er is onrust bij de Vilvoordse marktkramers, die twee maal per week op het Rooseveltplein staan. Omdat de Grote Markt openligt, verhuizen de eindejaarsactiviteiten, waaronder de spiegeltent, naar het plein. Daardoor zouden de marktkramers moeten opschuiven richting de Mechelsesteenweg. Maar dat zien ze hoegenaamd niet zitten. “Onze plek is goud waard”, klinkt het. Volgens de stad liggen alle opties nog open.

Dat de opengebroken Grote Markt voorlopig geen enkele activiteit meer kan huisvesten mag duidelijk zijn. De eindejaarsevenementen zoals de spiegeltent en de kerstmarkt verhuizen dit jaar dan ook naar de Rooseveltplein. Van 12 december tot 12 januari zou de tent een deel van het plein innemen. Dat zou mogelijk betekenen dat de kramen van marktkramers moeten opschuiven richting Mechelsesteenweg. En dat voor in totaal negen markten lang.

En dat zien de marktkramers allesbehalve zitten. “Een vaste plaats is ongelooflijk belangrijk voor ons”, leggen marktkramers Stefaan Passenier en Ann Steemans uit. Zij baten een kraam met tafelzeilen en aanverwanten uit. “Een kleine verandering is al voldoende opdat vaste klanten u niet meer weten staan. Een plaats is echt goud waard voor ons en wijzigingen zijn dus altijd slecht. Wij zijn niet tegen die spiegeltent op zich maar dat ze die dan gewoon op het achterste gedeelte van het plein zetten. Anders wordt het nefast voor ons. Mensen gaan op hun doel af, kopen hun ding en gaan verder. Als je niet meer op uw gewone plaats staat, voel je dat meteen.”

De marktkramers hebben het al niet onder de markt. “Deze markt blijft maar achteruit gaan”, merkt Passenier op. “We zijn al langer vragende partij voor een meer compacte markt waarbij alle kramen nauw aan elkaar aansluiten. Er zijn gaten tussen de rijen en die worden niet opgevuld. Mensen lopen gewoon tussen de kramen door van de ene gang naar de andere. Dat zou niet mogen. De kramen die er altijd zijn moeten ze dicht tegen mekaar zetten. En de nieuwe moeten ze gewoon achteraan laten aansluiten. De rest van het plein kunnen ze dan gebruiken als parking.”

Volgens schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn (Sp.a) staat het nog niet vast waar de spiegeltent precies zal komen. “We zijn aan het bekijken wat er allemaal kan. De spiegeltent was zo’n succes dat we dat ondanks de opengebroken Grote Markt toch verder willen zetten op het Rooseveltplein. We begrijpen dat dit allemaal gevoelig ligt bij de marktkramers. Daarom hebben we hen ook al eens geconsulteerd. De diensten zullen nu verder onderzoeken wat er technisch mogelijk is en ook in het college gaan we er ons nog eens over buigen. We gaan alleszins proberen van hen zo weinig mogelijk te verschuiven.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise