Pop-up winkelproject slaat niet aan

Het experiment met pop-up winkels in de Leuvensestraat komt niet van de grond. Het project moest het uitgedoofde handelscentrum nieuw leven inblazen in afwachting van de voltooiing van de herinrichtingswerken.

Ondernemers kunnen er leegstaande handelspanden huren voor periodes van enkele maanden. Er werd gemikt op de omgeving van de Gulden Schaapstraat, Varkensmarkt, Leuvensestraat, Nowélei en De Vijfhoek. “Met dit initiatief willen we vooral mensen die zich anders laten afschrikken door de hoge huurprijzen stimuleren om het minstens toch te ‘proberen'”, klonk het in februari. Ruim zes maanden later blijft een en ander toch onder de verwachtingen. “We hadden er meer van verwacht”, reageert burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Toch zijn er wel een aantal vitrines waarbij andere handelszaken leegstaande etalages opvullen. Maar het is ook gewoon nog te vroeg om al een evalutatie te maken.”

Oppositiepartij CD&V vraagt ondersteunende maatregelen voor de handelaars. “Het stadsbestuur zegt dat het hele centrum over twee jaar veel aantrekkelijker zal zijn”, zegt Peter Van Kemseke. “Maar twee jaar is wel heel lang, en intussen moeten de handelaars het hoofd boven water houden. Wij vragen daarom dat de stad nagaat of er geen compensatieregeling kan worden uitgewerkt, bijvoorbeeld via een vermindering van de belasting op economische bedrijvigheid.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise