Opnieuw zware valpartij door slecht voetpad

 

Nauwelijks enkele dagen nadat de 82-jarige Jean Somers een voet-en armbreuk opliep na een val, hebben de krakkemikkige Vilvoordse voetpaden opnieuw een slachtoffer gemaakt. Mathilde Van Aken (84) viel over de ongelijke stenen op het voetpad van de Mechelsesteenweg. De dame viel op haar gezicht en hield er een gekloven wenkbrauw, een blauw oog en een pijnlijke kaak aan over. “Het is hoog tijd dat er iets aan gedaan wordt”, zucht ze.

Mathilde Van Aken uit de Mechelsesteenweg mag dan wel 84 jaar oud zijn, haar leeftijd weerhoudt er haar niet van om zelf haar boodschappen te doen in de stad en op de markt. De erbarmelijk toestand van de voetpaden maak dit echter steeds moeilijker. Zopas is ze tijdens haar terugweg van de markt zwaar gevallen. “Ik ben met mijn voet blijven haperen achter een loszittende stoeptegel en ben recht op mijn gezicht gevallen”, vertelt ze. “Daardoor was ik zodanig toegetakeld dat ik toch naar het ziekenhuis moest om een en ander te laten naaien. De voetpaden op de Macheleseteenweg verkeren in erg slechte staat. Die tegels van vroeger zitten schots en scheef en maken het moeilijk om te stappen. Ik prijs mij nog gelukkig dat ik niks gebroken heb… Het is echt hoog tijd dat ze er iets aan doen.” Mathilde hield aan haar tuimelperte een gekloven wenkbrauw, blauw oog en pijnlijke kaak aan over.

Oppositiepartij CD&V vindt dat de stad moet ingrijpen. “Men kan echt niet wachten tot er nog meer ongelukken gebeuren”, zegt fractieleider Peter Van Kemseke. “Wij vragen dan ook dringend een extra inspanning. Ook de seniorenadviesraad vroeg trouwens al meer aandacht voor de voetpaden. Senioren moeten zelfstandig en veilig kunnen buitenkomen in Vilvoorde maar het wordt steeds onveiliger en minder comfortabel. Op sommige plaatsen zoals het voetpad in de Leuvensesteenweg, lijkt het voetpad bij regen door de vele plassen meer op een voetbad dan op een voetpad. Aangenaam is anders.”

De partij wijst er ook op dat voetpaden die voor valide mensen op het eerste zicht aanvaardbaar lijken, voor minder mobiele mensen ronduit gevaarlijk zijn. De partij vraagt dat de voetpaden meer bekeken worden vanuit het perspectief van senioren.

Schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld) erkende het probleem al na het eerste ‘geval’ in de Breemputstraat. “Maar omdat er geen budgettaire middelen zijn om alle slechte voetpaden meteen aan te pakken moeten helaas keuzes gemaakt worden. Dat is de realiteit”, klonk het toen. “We hebben een inventaris opgesteld van alle voetpaden en wegen, en die gerangschikt van ‘heel goed’ tot ‘slecht’. Op basis daarvan wordt elk jaar gekozen welke plaatsen prioritair worden aangepakt. Plaatselijke putten kunnen relatief eenvoudig dichtgemaakt of opgevuld maar grotere stukken komen op die lijst terecht. Daarbij wordt ook rekening gehouden met een evenwichtige spreiding over de wijken. Voor 2017 en 2018 zullen we vooral in de wijk Koningslo werken uitvoeren.”

CD&V vindt dat de stad zich er hiermee al te makkelijk vanaf maakt. Schepen van Burgerzaken Johan Serkeyn (Sp.a) laat echter weten dat er nu wel degelijk eerst prioritair naar de voetpaden waar de valpartijen zich voordeden, zal gekeken worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise