Brandweerlui zoeken bluswagen voor Nepalese collega's

Wordt er in Nepal binnenkort uitgerukt met een oude Belgische brandweerwagen? Dat is alleszins het doel van brandweermannen Johan Schots (44) uit Steenokkerzeel en Bert Poelmans (47) uit Vilvoorde. Zij zoeken een korps dat zo’n wagen wil schenken om de Nepalese collega’s te helpen. Eerder zamelde het duo ook al interventiekledij in.

Johan en Bert waren twee jaar geleden zelf op vakantie in Nepal, waar ze ook een brandweerkazerne bezochten. Ze wilden immers wel eens zien hoe hun Nepalese collega’s te werk gingen. “Tijdens ons bezoek kregen ze net een oproep voor een autobrand binnen”, vertelt Johan. “We besloten om hen met onze eigen wagen te volgen, maar schrokken ons een hoedje toen we zagen hoe de bluswerken verliepen. Sommige brandweermannen droegen teenslippers en totaal geen bescherming. Een helm was al helemaal niet te zien. Hun brandweerwagen was minstens een halve eeuw oud en totaal afgeleefd. We konden onze ogen niet geloven.”

De twee brandweermannen waren zodanig geschrokken van wat ze zagen, dat ze besloten om het project Fire Truck 4 Nepal op te richten. “In heel Nepal, dat toch vijf keer zo groot is als België, rijden amper 22 brandweerwagens”, legt Johan uit. “Een extra wagen is met andere woorden zeer welkom. Daarom gaan we op zoek naar een oude brandweerwagen van een Belgisch korps. Liefst eentje met niet al te veel elektronica aan boord, om te vermijden dat die bij een defect niet meer hersteld kan worden.”

Ondertussen kregen Johan en Bert al het gezelschap van Leo Haeseldonckx (65) uit Geel. De gewezen brandweerman bracht twee jaar geleden een oude brandweerwagen naar Banjul, de hoofdstad van het Afrikaanse land Gambia. Ook Guy Vancraybex uit Leuven zet zijn schouders onder het project. “Guy reisde al naar meer dan honderd landen, dus hij heeft heel wat ervaring met dit soort zaken”, verduidelijkt Johan. “Zo’n brandweerwagen naar Nepal krijgen, is namelijk geen sinecure. Aanvankelijk wilden we de wagen verschepen, maar dat wordt te duur. We gaan dus zelf met de wagen naar Nepal rijden. Dat zal heel wat tijd vergen, maar het is wel de goedkoopste manier.”

Behalve een brandweerwagen willen de vier mannen ook nog ander brandweermateriaal inzamelen. “Jassen, broeken, helmen en andere spullen zijn ook meer dan welkom”, somt Johan op. “We hebben enkele maanden geleden al spullen naar ginder gebracht en volgend jaar trekken Bert en ik opnieuw naar Nepal, om de lokale brandweer een opleiding te geven. We hopen tegen dan een brandweerwagen en heel wat ander materiaal te hebben, zodat ze ginder toch in veiligere omstandigheden kunnen werken.”

Wie meer informatie over het project wil, kan terecht op de Facebookpagina ‘Fire Truck 4 Nepal’, of bellen naar Johan Schots op het nummer 0471/02.92.67. Sponsoring is ook altijd welkom op het rekeningnummer BE91 9731 6081 0876.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise