“Zwarte dag voor duurzame tewerkstelling”

De voormalige Renault-vakbond ACV Metaal is niet te spreken over de toekenning van een socio-economische vergunning voor een winkel- en vrijetijdscentrum op de site van de ter ziele gegane autofabriek.

“Vandaag is een zwarte dag voor duurzame tewerkstelling in Vilvoorde maar ook de ruimere omgeving”, zegt vakbondssecretaris Paul Corbeel. “Tijdens de sluiting van Renault Vilvoorde was er nochtans het engagement van alle betrokkenen om op de site tewerkstelling te creëren…”

De stad Vilvoorde heeft een eerste licht op groen gezet voor de komst van Watersite Park, een winkel- en vrijetijdscentrum in de voormalige Renault-fabriek. Het schepencollege leverde de socio-economische vergunning af, al worden wel vier van de zeven schoen- en kledingwinkels uit de plannen geschrapt. Verwacht wordt dat er binnen een jaar ook een beslissing over de bouwaanvraag volgt.

Concreet wil Alcovil nv op de site, naast 21 baanwinkels, ook een resem vrijetijdsactiviteiten onderbrengen. Zo zal er plaats zijn voor onder meer een fitnesscentrum, een sporthal en een speeltuin.

Vakbondsman Paul Corbeel van ACV Metaal kan maar moeilijk verkroppen dat industrie plaats ruimt voor commercie. Hij verdedigde nog jarenlang de belangen van de overblijvende werknemers na het sociaal bloedbad van 1997, toen door Renault een uitdoofpolitiek werd gevoerd.

“Vandaag is een zwarte dag voor duurzame tewerkstelling in Vilvoorde maar ook de ruimere omgeving”, stelt hij onomwonden. “Het stadsbestuur heeft niet alleen enkel oog voor de korte termijn maar ook enkel ook voor het eigen gebied. Wij blijven het een gemiste kans vinden dat dit gebied opgeofferd wordt aan het zoveelste shoppingpaleis. Vlvoorde en omgeving verdienen beter, veel beter.”

“Tijdens de sluiting van Renault Vilvoorde was er het engagement van alle betrokkenen om op de site tewerkstelling te creëren. Jammer genoeg ontbreekt het dit bestuur aan visie om deze site een creatieve en duurzame invulling qua tewerkstelling te geven. Dit is een plaats waar duizenden mensen horen te werken.”

Volgens Corbeel lenen de terreinen zich nog steeds perfect voor het ontplooien van nieuwe industriële activiteit. “Er is een vrij grote werkloosheid in de regio, vooral van jonge mensen. Industriegrond wordt stilaan zeldzaam in de regio en er is in verschillende omliggende gemeenten vraag naar uitbreiding van industrieterreinen. Het zou dom zijn van een dergelijk groot gebied op te offeren aan eenzijdig consumentisme en vrijetijdsbesteding.”

Corbeel betwijfelt ook of er wel nieuwe jobs gecreëerd worden via de zoveelste inplanting van zo’n winkelcentrum. “Er komt hooguit een verschuiving van jobs. En wat als Uplace er alsnog komt… Krijgen we dan één langgerekt shoppingcenter van Vilvoorde tot Diegem?

Wij pleiten ervoor om van deze site opnieuw een gebied te maken met een activiteit met een sociale en economische meerwaarde. Waar via innovatie en ontwikkeling een meerwaarde kan gemaakt worden tot duurzame jobs. Deze regio heeft daar sinds de sluiting van de Renault-fabriek meer dan recht op.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise