“Guldenschaapstraat wordt dé EK-straat”

De Guldenschaapstraat wordt dé EK-straat van Vilvoorde. Drie handelaars bundelen de krachten om er een ongezien Rode Duivels-festijn van te maken met 150 vlaggen, 1.000 ballonen en nadars vol affiches en tekeningen langs de kant van de weg.

Maandag voor de eerste EK-match van België komen de 300 leerlingen van basisschool ‘t Groentje de straat dan nog eens helemaal onder handen nemen met rood en geel stoepkrijt.

De laatste rechte lijn richting EK is ingezet en in de Guldenschaapstraat zal dat alvast niet onopgemerkt voorbij gaan. Drie lokale handelaars willen er net als twee jaar terug voor het WK één groot feest van maken. Het gaat om Sven Corbeel van kapsalon Sven, Rik Scheire van dagbladhandel Rik en Pieter Jacobs van restaurant Tante Germaine.

“We kregen nogal vaak te horen dat we onze WK-straat van twee jaar geleden niet zouden kunnen overtreffen. Wie ons een beetje kent, weet dat er niet veel meer nodig is dan dat”, lacht het drietal.

“We gaan om te beginnen opnieuw overal Belgische vlaggen omhooghangen”, legt Sven Corbeel uit. “Er zijn hier zowat 60 panden en we hebben minstens 2 à 3 vlaggen per huis. Komende zondag beginnen we eraan. We gaan overal aanbellen en vragen of we die vlaggen aan de gevel mogen bevestigen. Twee jaar geleden heeft iedereen bijna meegedaan ondanks het feit dat hier heel wat verschillende nationaliteiten wonen. Brazilianen, Spanjaarden, Italianen, Marokkanen, Turken, Kosovaren en Congolezen wonen hier op een voorschoot samen. Intussen zijn er daar zelfs nog een paar andere bijgekomen. Toen werd onze vlag maar op één adres geweigerd. Die man is intussen gestorven. Misschien ziet zijn vrouw dit nu wel zitten…”

Maar daarmee is de kous nog niet af. “Er zullen ook meer dan 1.000 ballonnen worden opgeblazen en opgehangen. Dat is ook een werkje voor zondag. Ik schakel alvast heel mijn familie in… (lacht)”

Er komen ook twee rijen nadars langs beide kanten van de weg. “Bedoeling is om die vol te hangen met tekeningen en spandoeken die de kinderen in ‘t Groentje en De Doening deze week maken. We willen echter een oproep lanceren naar alle Vilvoordse kinderen toe. Alle tekeningen die bij één van ons drie worden binnengebracht voor zondag zullen we omhooghangen.”

Eén grote versierde straat moet het worden. Maandag is het dan D-day met de eerste EK-match van de Rode Duivels tegen Italië. Overdag komen de 300 leerlingen van basisschool ‘t Groentje zorgen voor de ‘finishing touch’. “Zij zullen heel de straat rood en geel kunnen kleuren met stoepkrijt. We hebben liefst 450 potten moeten bestellen. Daar zitten 20 krijtjes met allerlei kleurtjes in. We hebben enkel rood en geel nodig maar apart worden die niet verkocht. Zwart krijt bestaat dan weer niet. Achteraf zullen we de overblijvende krijtjes dan maar verdelen in de scholen.”

De leerlingen die de Groenstraat ‘bewerken’ krijgen ook een rood shortje en mutsje van de Rode Duivels. “We hebben ook 3 à 400 schminksticks met de Duivelskleuren en 150 bussen haarlak in rood, geel en zwart. Die zal ik op gepaste wijze hanteren… Of de ouders verwittigd zijn? Ik neem aan dat de school dit wel zal gemeld hebben (lacht).”

De leerlingen zullen na hun werk ook een ‘duivelse picknick’ houden in de straat. “We hopen nu wel dat de zon schijnt. Ik heb al een testje gedaan maar dat krijt regent alleszins zomaar niet weg…”

De Guldenschaapstraat zal zondag en maandag volledig verkeersvrij zijn. Daarna wordt de straat opgekuist maar alles wat omhoog hangt blijft heel het EK hangen. “Het wordt dé ideale straat om in de sfeer te komen voor wie op de Grote Markt naar de wedstrijd op het grote scherm gaat kijken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise