Definitieve 'go' voor parking onder Grote Markt

Niets lijkt de komst van de parking onder de Grote Markt in Vilvoorde nog in de weg te staan. De Raad van State heeft namelijk de eis van Besix Park nv afgewezen.

Het parkeerbedrijf vond al voor de tweede keer dat er door de stad fouten gemaakt zijn bij de aanbesteding maar krijgt dus geen gelijk. Concurrent Apcoa mag dus de ondergrondse parking bouwen en krijgt ook de parkeerconcessie. De graafwerken op de Grote Markt starten in september.

De nieuwe parkeerconcessie, waarin ook de bouw van een ondergrondse parking onder de Grote Markt opgenomen is, werd tijdens de gemeenteraad van december 2015 toegewezen aan Apcoa nv. Concurrent Besix Park nv stapte daarop naar de Raad van State, en kreeg daar gelijk. De stad moest haar huiswerk gedeeltelijk opnieuw doen.

Maar ook na de nieuwe aanbestedingsronde kwam Apcoa naar voren als de beste keuze. Besix stapte daarop opnieuw naar de Raad van State. Het ging in essentie over het vergoedingsmechanisme naar de stad toe, wat uiteraard belangrijk is bij de beoordeling van de gunning.

“Besix Park voelde zich benadeeld omdat zij een andere berekeningswijze gebruikt hebben dan Apcoa”, zegt schepen Francine De Prins (Groen). “Daardoor kwamen zij er minder goed uit, en grijpen ze naast de opdracht.”

De nieuwe procedure voor de Raad van State dreigde het sowieso al controversiële project te vertragen. Gisteren kwam dan het voor de stad verlossende oordeel. “De Raad van State heeft de eis tot vernietiging verworpen. Dit betekent dat Apcoa wel degelijk de gunning krijgt voor de bouw van de ondergrondse parking en voor de parkeerconcessie, en dit zowel boven – als ondergronds”, aldus De Prins.

De Prins is vooral opgelucht dat de timing van het immense project niet in het gedrang komt.

“We zijn zeer tevreden dat die juridische slag nu eindelijk voorbij is en dat er duidelijkheid is. Nu kunnen we beginnen bouwen. Voor ons was het om het even wie die opdracht kreeg. Maar we wilden uiteraard de beste kandidaat en die willen we ook snel mogelijk laten beginnen.”

De trein lijkt nu definitief op de rails te staan. “De bouwaanvraag van Apcoa komt nu eerstdaags bij de stad binnen. Er komt nog een bijkomend onderzoek van de ondergrond maar vanaf september wordt de put op de Grote Markt gegraven.” De nieuwe ondergrondse parking moet circa 200 plaatsen bevatten en zal klaar zijn tegen 2018. De Grote Markt moet dan een aangenaam autovrij ontmoetingsplein worden.

Het actiecomité Zo Mobiel Lef, dat aanklaagt dat er geen enkel draagvlak is bij de bevolking voor het parkeerproject, wil wel nog een referendum afdwingen. Het is afwachten of ze hiervoor de benodigde handtekeningen kunnen verzamelen. Het stadsbestuur lijkt zich alvast weinig zorgen te maken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise