Vrijwilligerstekort voor winteropvang daklozen in Vilvoorde

Het OCMW van Vilvoorde is dringend op zoek naar vrijwilligers voor de winteropvang voor daklozen. Die opent vrijdagavond voor het eerst de deuren nu er vriestemperaturen worden aangekondigd. Vooral zaterdag is er nog een probleem en ook volgende week zijn er nog een paar ‘gaten’.

“Als er niemand gevonden wordt, kan de opvang op die dagen niet geopend worden. Omwille van veiligheidsredenen”, zegt OCMW-voorzitter Jan Anciaux (N-VA).

Vanavond en vannacht worden de eerste vriestemperaturen van deze winter verwacht. De winteropvang voor daklozen in Vilvoorde opent dan ook voor het eerst haar deuren. Er stelt zich echter een tekort aan vrijwilligers.

“We gaan normaal open van vrijdagavond tot en met volgende donderdagnacht”, legt Anciaux uit. “Er zijn echter nog niet voldoende mensen gevonden om ons schema op te vullen. Onder meer op zaterdag en ook volgende week zijn er nog een paar gaten. We willen dat er steeds twee aanwezigen zijn, een professioneel OCMW-medewerker bijgestaan door een vrijwilliger. En dit omwille van veiligheidsredenen.”

“Uit ervaring is namelijk gebleken dat dit nodig is voor het geval er problemen ontstaan. Ik denk dan aan mensen die geweigerd worden maar toch binnen willen raken. We nemen op dat vlak geen risico’s. Als de bezetting niet ‘klopt’ gaan we gewoon niet open.”

De gestructureerde opvang valt in dat geval weg. Volgens Anciaux wil dat echter niet zeggen dat daklozen dan maar aan hun lot worden ovefgelaten.

“We gaan mensen niet laten doodvriezen op straat. Vroeger toen er nog geen opvang was, werden daklozen in nood ook opgevangen bij de politie. Voor vrouwen met kinderen voorzagen we dan een overnachting in het Campanile-hotel. Dat zal ook nu gebeuren al hopen we uiteraard dat de opvang alle avonden gewoon kan opengaan. Ook al omdat we er dan helemaal geen vat op hebben. In de opvang worden de aanwezigen gescreend en bijgestaan door het CAW en OCMW.”

Anders dan vorig jaar wordt er dit jaar geen permanente opvang voorzien gedurende de hele winter. “Toen zaten we nog in het oude gebouw van de strijkwinkel. Van half november tot half februari zorgden we elke avond voor opvang. We zijn daar nu van afgestapt. Dat was heel arbeidsintensief en sommige daklozen begonnen er zich te ‘settelen’ en dat is ook niet de bedoeling. Naar planning voor vrijwilligers toe was dat dan wel weer makkelijker dan de huidige formule.”

Nu is de winteropvang ondergebracht in een pand op de Harensesteenweg.

“Daar zijn een tiental bedden voorzien. Vorig jaar hebben die geen enkele keer allemaal volgelegen. Het is dan ook niet onze bedoeling om daklozen uit andere gemeenten aan te trekken. Vilvoordenaars hebben sowieso altijd voorrang.” Het gebouw wordt nog snel klaargemaakt. “We zijn nog twee kachels aan het vervangen maar alles zal in zijn plooi vallen tegen vrijdagavond.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise