Scouts Vilvoorde voeren actie voor nieuwe lokalen

De scouts en gidsen van Vilvoorde mobiliseerden leden en sympathisanten voor een ludieke actie voor aanvang van de gemeenteraad. Eind 2016 moeten zij namelijk uit hun lokalen aan de Verbindingsstraat vertrekken en er is nog geen alternatief.

“Omdat de tijd stilaan dringt willen we een duidelijk signaal aan het stadsbestuur geven”, klinkt het. Volgens burgemeester Bonte is de stad wel degelijk ‘volop op zoek’.

De huidige lokalen van de scouts en gidsen in de Verbindingsstraat behoren toe aan het gemeenschapsonderwijs. Die wil de eigendom echter van de hand doen om het geld in het Vilvoordse onderwijs te steken.

Niets mis mee op zich maar de scouts dreigen wel het kind van de rekening te worden. In 2014 werd de jeugdbeweging door het stad onverwacht geïnformeerd dat zij eind 2016 uit hun huidige lokalen moeten vertrekken. De scoutsgroep bestaat bijna 80 jaar en telt liefst 180 leden, waarvan zelfs 75% afkomstig uit Vilvoorde centrum.

Nu ze stilaan toe zijn aan hun laatste volledige werkjaar in de huidige lokalen vinden de scouts het dan ook tijd om aan de alarmbel te trekken. “Het laatste overleg dateert van 17 maart en sindsdien hebben we niets meer vernomen”, zegt Koen Somers namens de scouts.

“Meer zelfs, tot op heden lukt het niet om een open gesprek op gang te brengen om samen naar een oplossing te zoeken. We begrijpen dat de oplossingen niet voor de hand liggen maar het geeft ons geen positief gevoel dat we totaal in het ongewisse blijven.”

Ondertussen is de scoutsgroep niet bij de pakken blijven zitten en werd een werkgroep opgericht om de zoektocht naar nieuwe lokalen te steunen. “Er werden al verschillende initiatieven genomen zoals een workshop, gesprekken met scholen en ook denkpistes om financiële acties op touw te zetten. Maar tot op heden heeft dat geen concrete resultaten opgeleverd.”

De groepsleiding en tal van ouders hebben intussen veel vragen over de werking in de toekomst van de groep, die nog steeds aangroeit. “We willen met deze actie dan ook laten zien dat de Vilvoordse jeugd ook nood heeft aan ondersteuning en als een volwaardig gesprekspartner aanzien wenst te worden.”

Op de agenda van de gemeenteraad stond ook een interpellatie van Peter Van Kemseke (CD&V) over de kwestie.

“We zijn volop op zoek naar oplossingen en alternatieven”, reageert burgemeester Hans Bonte (Sp.a) “Ik begrijp hun ongerustheid maar er komt wel degelijk overleg. We zijn alles aan het bekijken naar jeugd toe. Als sterkst groeiende stad in Vlaanderen hebben we infrastructuur nodig voor veel jongeren en kinderen. Zowel een nieuwbouw als bestaande gebouwen komen in aanmerking. Het is 5 voor 12 maar nog geen 12 uur. Ik kan wel zeggen dat het ondenkbaar is dat de scouts zouden moeten stoppen omdat ze geen infrastructuur meer hebben…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise