Herinrichting gemeenteplein Beigem valt in slechte aarde

De omvorming van het gemeentepleintje in Beigem tot volwaardig speelpleintje voor basisschool ’t Mierken blijft de gemoederen beroeren. Gisteren gingen de werken van start waarbij onder meer het heuveltje rond het monument voor de oorlogsslachtoffers werd weggegraven.

“Wat een triestig zicht. Respectvol kan je dit niet noemen”, zucht Hugo Van Hemelrijck van de Raad der Beigemse verenigingen.

Tijdens het voorbije schooljaar werd het nabijgelegen gemeentepleintje gebruikt om de kinderen van ’t Mierken toch genoeg speelruimte te bieden. Met hoge hekken en groene zeilen werd de tijdelijke speelplaats afgeschermd.

De plannen van de gemeente om het pleintje, in het midden van een woonbuurt, definitief om te vormen tot speelplaats stuitten echter op verzet bij de omwonenden die prompt met een petitie startten. Uiteindelijk kwam een compromisvoorstel uit de bus. De kinderen zullen er nu slechts twee keer per dag tien minuten spelen.

De herinichting van het pleintje ging gisteren van start. Er zal onder meer een omheinde haag geplant worden en er zullen twee poorten voorzien worden. Het heuveltje rond het monument werd alvast afgegraven en het bloemenperk eromheen verwijderd.

Dat het monument dus tot een ‘minimum’ wordt gereduceerd schoot gisteren echter meteen in het verkeerde keelgat. “Het monument staat er nu helemaal ‘naakt’ bij. Er zou toch met wat meer respect mee omgegaan mogen worden”, zegt Hugo Van Hemelrijck.

“Het is dan wel geen beschermd monument maar het staat wel op de inventaris. In mijn ogen is dit een inbreuk op de reglementering terzake. Ik heb alvast contact opgenomen met de dienst Erfgoed. Dit zijn allemaal oplossingen die nergens op lijken. Het is tijd dat er een structurele oplossing komt voor het gebrek aan speelruimte voor die kinderen.”

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...